Невен и кадифа су добри пријатељи поврћа

Гајење сопственог поврћа постаје веома популарно и у свету. Стручњаци кажу да није битно да ли га гајите у саксији или имате башту, битно је да сте се укључили.

Никола Тесла је говорио да нема ствари која је тако вредна проучавања као што је природа. Када гајимо неку биљку ми већ проучавамо – како се залива, негује, ђубри, штити... А када сазнамо да биљка биљци може да помогне, то је знак да живимо у ритму своје баште, у ритму природе.

Када правилно садимо биљке, по принципу „добири и лоши суседи“ олакшавамо и себи и биљкама. Овакво гајење биљака је, у ствари, органска производња, без употребе пестицида и вештачких ђубрива.

На пример, парадајз и паприку не би требало садити заједно, јер привлаче исте штеточине, али ако око и између њих посадимо невен и кадифу, штете и не мора бити.

Невен би привукао све ваши и мраве и патлиџан би поред њега остао нетакнут и не би било потребе за запрашивањем, чак ни содом бикарбоном.

Поврће које сами гајимо богатије је хранљивим састојцима. У свету гајење сопственог поврћа постаје тренд, поготово међу ресторанима који наглашавају да је поврће које служе непрскано.


У корак са светом иде и Зоран Остојин, власник војвођанског ресторана који три генерације држи на окупу. Зоран има своју башту и, како каже, поред плодова који су свакако награда, нега биљака га оплемењује, учи стрпљењу и подстиче смиреност.

Свеже и тек убрано поврће јелима даје онај домаћи укус какав се памти из детињства, кад су нам баке кувале. Зоран сматра да је време да баке одложе варјаче и да се укаже поверење млађим нараштајима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. мај 2025.
9° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом