Пећина Ветрена дупка у којој змај чува закопано благо

Ветрена дупка је тунелска речна пећина, усечена у кредним кречњацима Влашке планине, недалеко од Пирота и кањона реке Јерме. Није уређена за туристе, па је посећују само ретки анавтуристи о спелеолози, ради истраживања.

Истражена је тек једна трећина Ветрене дупке, која се некада звала Пролећна пећина јер је током целе године температура унутар јаме од 12 до 14 степени. Првих 500 метара, пећина има изглед уског процепа. Створена је ерозијом Беровачке реке.

„Пећинско јамски систем јесте Ветрена дупка дужа од километар и 400 метара која је у вези са једном јамом која је била некада активни понор који се напајао из Беровског поља“, објашњава Немања Милосављевић, председник Комисије за спелеологију Планинарског савеза Србије.

„Недавно је дошло до открића неких нових канала, појавили су се у медијима, било је лепих информација. Тако да очекујемо још податак, истраживања и рада ускоро“, напомиње Милена Јанковић, спелеолог из Ниша.

Процењује се да је Ветрена дупка дугачка преко четири километра. У дубини од 280 метара красе је мале дворане и камени накит. Први ниво у спелеологији је улазак у пећину и мерења која се врше. Све се пажљиво бележи и касније проучава.

„Други ниво је истраживачки. С обзиром да ми често наилазимо на неоткривене објекте или делова објеката који су познати, али нису раније откривени“, напомиње Никола Стевановић, спелеолог из Владичиног хана.

„Потребно је да се заврши спелеолошки курс, спелеолошки течај где се уче основне технике кретања на ужету које су нам неопходне када се крећемо кроз неки неприступачан објекат“, наглашава Данијел Алексић, спелеолог из Злота.

За пећине пиротске регије везују се бројне легенде. Са колена на колено, у селу Власи, преноси се прича да змај живи у пећини Ветрена дупка, да тамо чува закопано благо, а свако ко уђе у ову јаму не може да изађе. једно је сигурно, тврде спелеолози, Ветрена дупка је једна од најлепших пећина у Србији. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара