Беч није само престоница валцера, већ и пчела

Аустријска метропола није само један од градова с највећим бројем зелених површина, већ је и престоница пчела. Студија коју је наручила Градска управа за заштиту животне средине Града Беча показала је да у граду обитава 456 различитих врста дивљих пчела.

Током лета у Бечу живи и до 200 милиона пчела, а тренутно је по градским зеленим површинама распоређено скоро 5.000 кошница. Ако узмемо у обзир да се међу њима налази 456 различитих врста – Беч се слобнодно може назвати главним градом пчела у Европи.

Кошнице су смештене по парковима или у близини Дунавског канала, али и на другим необичним местима – на централном гробљу, у оквиру Опште болнице или на крову градске већнице, опере и музеја у самом центру града.

Пре 200 година, пчеле су привукле пажњу никог другог до царице Марије Терезије, која је 1769. године у Бечу основала прву пчеларску школу на свету. До данас на њој стоји спомен-плоча у знак сећања на њеног првог ректора, Антона Јаншу. Иначе његов рођендан, 20. мај, је проглашен за Светски дан пчела, што су Уједињене нације потврдиле 2018. године, показујући колико су ова марљива бића важна за наш екосистем и економију уопште.

Секретаријат за заштиту животне средине дефинисао је недавно различите мере заштите и организовао активности по градским општинама како би се повећао број инсеката у Бечу. Наиме, пчеле, осе и други инсекти постепено губе своја станишта због пестицида, климатских промена и загађења.

Дивље пчеле су важни опрашивачи воћа и биљака и тако обезбеђују залихе хране и важан су део екосистема. Такође, су и важан део ланца исхране за птице или мале сисаре. Инсектициде стога треба избегавати ако је могуће, јер они не уништавају само штеточине, већ и корисну фауну инсеката.

У Бечу имате још један начин да сазнате о фасцинантном животу пчела ако посетите органску фарму меда Вила Ербсе. Окружена старим грађевинама са богатим вртовима, кућа боје грашка (ербсе, на немачком значи грашак) налази се у двадесет трећем бечком округу.

петак, 24. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије