Требају нам ефикаснији расхладни уређаји за успоравање глобалног загревања

Развој енергетски ефикаснијих расхладних уређаја могло би знантно да успори глобално загревање, наводи се у извештају који су објавили Програм Уједињених нација за животну средину и Међународна агенција за енергетику.

Аутори извештаја тврде да би већа енергетска ефикасност расхладних уређаја и замена оних који су штетни у току наредне четири деценије могла да спречи емисију гасова који доводе до глобалног загревања једнаку оној каква се догоди у четири до осам година.

Предвиђа се да се ће употреба расхладних уређаја увећати готово за четири пута до 2050. године, због све већег глобалног загревања.

Међутим, јефтини уређаји за климатизовање простора често троше много струје за чију се производњу користе угаљ или гасне термоелектране, које, са друге стране, подстичу глобално загревање. Осим тога, ови уређаји користе хидрофлуорокарбон (ХФЦ), гас који такође доприноси глобалном загревању.

Аутори ове студије позвали су на формулисање нових националних акционих планова који ће имати за циљ смањење глобалног загревања које потиче од расхладних уређаја.

То укључује стандарде о енергетској ефикасности и јасно означавање енергетских разреда на уређајима, које ће купцима омогућити да одаберу најефикаснији међу њима који најмање доприноси глобалном загревању.

Они су такође апеловали на владе да раде на смањењу потребе за употребом расхладних уређаја, уз изградњу енергетски ефикасних зграда, више садница дрвећа у градовима у циљу расхлађивања и слично.

Осим смањења глобалног загревања, ове нове мере довеле би и до уштеде милијарди долара на струји до половине века, пренео је Асошиејтед прес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се