Осми "Дан Европског Амазона" и зелени појас као симбол јединства

Светска организација за природу (WWF) са партнерима и љубитељима природе обележава Дан Европског Амазона осму годину по реду, у сећању на љубитеља природе и великог стручњака дoктора Мартина Шнајдер-Јакобија, као зачетника идеје о прекограничном резервату биосфере.

Европски Амазон је заправо будући Унесков прекогранични резерват биосфере који се простире дуж три реке Муре, Драве и Дунава, а преко пет националних граница Аустрије, Хрватске, Мађарске, Србије и Словеније.

Ове реке образују 700 километара дугачак „зелени појас" који повезује више од 1.000.000 хектара веома вредних природних и културних предела у свих пет земаља, и због тога су симбол јединства. До сада су све земље уписале своја подручја на листу резервата биосфере, а следеће године се очекује заједнички упис прекограничног резервата биосфере.

Природа, као највећи савезник и најбољи пријатељ човеку обезбеђује здравље, и физичко и духовно. Kао што нам указује ситуација са ковидом 19, веома је важно имати и неговати нетакнуту и здраву природу. Река и њена околина су погодни за свакодневну рекреацију и одмор.

Мноштво биљног и животињског света живи у Европском Амазону, а та широка и неометана речна корита су природна решења за ублажавање поплава, одржавање нивоа подземних вода и њихово само-пречишћавање, те мрешћење риба. Све то су фактори који су суштински важни за опстанак човека, јер обезбеђују храну и пијаћу воду, као и услове за шумарство и земљорадњу.

"Међутим чак је и Европски Амазон у опасности, без обзира на то што је на листи Унескових резервата биосфере. Потребно је да унапредимо застареле начине управљања овим подручјем, посебно у Србији, Мађарској и Хрватској. У природи налазимо природна решења као одговор на неоспорне климатске промене које изазивају суше, поплаве, те штету и опасност за људе. То значи да реке треба слободно да теку својим природним током, где год је могуће без регулације и претварања речних корита у канале, како би могле да се плаве подручја на местима где људи и њихове делатности нису угрожени. Такође, влажна станишта омогућавају опстанак биљних и животињских врста, односно биодиверзитета, који је неопходан за опстанак природе и људи", рекла је Душка Димовић из "WWF Adria" канцеларије у Београду.

Са идејом да унапредимо системе управљања река европског Амазона покренут је пројекат "LifelineMD" - Успостављање повезаности река и њихове околине на подручју будућег, првог у свету петодржавног резервата биосфере Мура-Драва-Дунав. У наредне две и по године, 12 пројектних и 18 подржавајућих партнера из различитих сектора, обновом природне речне динамике ће радити на побољшању повезаности река и биодиверзитета будућег резервата, линије живота дунавског слива. 

недеља, 26. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије