Свако дрво је, као и човек, карактер за себе – тако га треба и неговати

Украсно дрвеће је лако за неговање, а да би имало раскошне крошње, било здраво и улепшавало наше двориште треба обратити пажњу на неколико ствари.

Кад би дрвеће причало – били би то најзанимљивији романи. Украсно дрвеће даје живост врту и динамику током целе године, јер свака врста се од пролећа до зиме мења на свој начин. Неке мењају боју листа, неке цветају.

Украсно дрвеће обезбеђује хлад и штити од ветрова. Није захтевно, што се неге тиче, али баш као и човек, свако стабло је карактер за себе и тако му треба и прилазити.

Гинко билоба или дрво које не умире, у појединим условима може нарасти и до 40 метара висине. У јесен има дивну жуту боју, а препознатљив је по својим лепезастим листовима.

Земљиште за украсно биље треба да буде пропусно место са довољно светлости, а када се бира врста која ће се садити мора се водити рачуна о томе да може да издржи температуру до минус 15 степени Целзијуса. Приликом садње не треба додавати никакво ђубриво, довољно је само добро залити.

У првој години биљци је потребна само вода, и без обзира на падавине треба је заливати једном до два пут недељно, са по 15 литара воде. Добро је ставити и малч, али не тик уз дрво, да се не би стварале гљивице.

Крошња жалосног бреста изгледа као раскошни зелени кишобран, ако се правило негује и орезује.

Дивље гране, које црпе целу биљку треба орезати, а калемљени део скратити за две трећине, како би се поспешио раст других гранчица. Орезано грање се може користити за компост.

„Прихрана зависи од различитих врста земљишта, па се на војвођанским земљиштима прихрањује сваке друге, треће године, али тек две године након пресађивања. Док, рецимо, на жутим земљиштима, планинским, сиромашним, ту је потребно прихрањивати одмах у старту од прве године. Најбоље ђубриво за прихрањивање је органско, значи, стајњак. Врло мало, једна лопата на три садњице. Ставља се око саднице и ради се у јесен“, објашњава Илија Јованов, инжењер хортикултуре у расаднику у Зрењанину.

Јованов додаје да се најчешће грешке праве приликом заливања, јер људи обично у септембру прекину да заливају, мислећи да више није потребно. Међутим, прва вегетација мора да се испрати до краја. Све док биљка има листа на себи, односно док има вегетације, до краја октобра, потребно је заливати. Због ове грешке многима се догађало да се биљка осуши почетком октобра.

Дрво споро расте и зато немамо времена за губљење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво