Читај ми!

Интерактивни глобус, собе за витуелну реалност, 19 лабораторија – представљени садржаји Палате науке

За непуних пола године, од када је најављен пројекат ,,Палата науке“, све јасније се назире изглед унутрашњости објекта. Задужбина Миодрага Костића представила је садржаје, али и активности које ће се одвијати у Палати – највећем центру за истраживање и популаризацију науке у региону.

Највећи интерактивни глобус у Европи, пречника три метра, изложбена поставка више од 30 научних експоната, соба за виртуелну реалност – неки су од садржаја који ће од децембра бити доступни посетиоцима.

Централно место Палате заузимаће 19 лабораторија којима ће управљати Електротехнички факултет.

„Палата покушава да споји две тако разнородне делатности. Једно је истраживачки рад са 19 научно-истраживачких центара Електротехничког факултета у Београду, које ће покривати све оне велике теме о којима често само чујемо у медијима као што су ВИ, роботика или машинско учење, а са друге стране популарну науку којом ћемо пробати да дођемо баш до сваког посетиоца“, изјавио је Немања Ђорђевић, управитељ Задужбине Миодрага Костића.

„Популаризација и приближавање науке широј јавности јесте мисија господина Костића у оснивању Палате науке, и за ту намену је издвојено 25 милиона евра инвестиције у простор од 5.500 метара квадратних“, каже Александра Стојановић, чланица Управног одбора Задужбине Миодрага Костића.

Наредних дана очекује се завршетак радова на фасади зграде на углу улица Краља Милана и Кнеза Милоша где се налази Палата науке.

Рестаурација се изводи у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда, како би се очувала архитектонска и уметничка вредност зграде.

„У овој години када се навршава 100 година од када је зграда настала, чини се да је ово најбољи поклон да зграда буде реконструисана, враћен јој је стари сјај који ће добити нову улогу. Такође се надамо да ће до краја године постати појединачни споменик културе”, рекла је Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Пројекат „Палата науке“ највећи је задужбинарски подухват у новијој српској историји.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво