Читај ми!

Како ће Сунце постати бели патуљак и уништитељ соларног система

Међународни тим стручњака проучавао је понашање и утицај белих патуљака – последње фазе звезда када су сагореле своје гориво – на планетарне системе попут нашег.

Када се астероиди, сателити и планете превише приближе белим патуљцима, њихова огромна гравитација кида ова планетарна тела у све мање делове, који се потом сударају и мрве у прашину.

Док нашу планету не чека оваква судбина (пошто ће је пре тога Сунце прогутати), остатак соларног система од Марса до Јупитера биће измрвљен нашом звездом када буде постала бели патуљак.

Вођа студије, др Аморнрат Аунгвероџвит са Универзитета Наресуан на Тајланду, навео је да су претходна истраживања показала како планете, сателити и астероиди који се превише приближе белим патуљцима бивају покидани изузетном гравитационом силом ових свемирских тела.

После хаоса који настаје сударањем и мрвљењем свих мањих тела остаје прашина која омогућава истраживачима да утврде од које врсте материјала су била направљена.

„Чињеница да можемо да детектујемо остатке астероида, сателита па чак и планета који пролећу око белог патуљка сваких неколико сати је фантастично, а наша студија је показала да се стање система са белим патуљком у себи рапидно мења, у року од неколико година“, истакао је професор Борис Генсик са одељења за физику Универзитета у Варвику.

Бели патуљци – од лепог понашања до изузетне хаотичности

За нову студију, научници су испитивали промене у бљештавости звезда током 17 година, чиме су утврдили како се мењају и понашају. Фокусирали су се на три различита бела патуљка, а сви су се другачије понашали.

Први бели патуљак, познат као ЗТФ Ј0328-1219, „лепо се понашао“ протеклих неколико година, али су научници пронашли доказе о великом катаклизмичном догађају који се десио око 2010. године.

Друга звезда (ЗТФ Ј0923+4236) сваких неколико месеци је имала осцилације у бљештавости, а током тамнијих фаза показивала је хаотичну варијабилност на нивоу од неколико минута.

Последњи бели патуљак који су анализирали (WD 1145+017) у претходној студији коју је МИТ спровео 2015. се понашао близу теоријских претпоставки. Нова студија је показала да је протеклих година постајао све сјајнији, што указује да је пре 2015. године дошло до катастрофалних судара који су створили много прашине и она се сада полако распршује.

Тужна вест је да ће Земљу прогутати Сунце пре него што постане бели патуљак“, објашњава Генсик.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво