Читај ми!

Ноћас се десило помрачење Месеца, а почетком априла ће се и Сунце „помрачити“

Најдуже помрачење Месеца у последњих 500 година догодило се рано јутрос, али нажалост није могло да се види из Србије. Врхунац помрачења догодио се када је 97 одсто површине Месеца буде прекривено сенком Земље. Ово је прво од два помрачења Месеца ове године, а наредно ће се десити 18. септембра.

„Помрачење се дешава када једно небеско тело уђе у сенку другог. Док Сунце обасјава Земљу, Земља баца сенку иза себе. Када Месец уђе у сенку дешава се помрачење, које могу да виде сви они којима је тог тренутка Месец изнад хоризонта. Нама тренутно није, па нисмо могли да га видимо“, каже астроном Јован Алексић.

Наредно помрачење Месеца, 18. септембра, биће видљиво из Србије, али се ради о благом помрачењу, током ког ће само део Месеца ући у сенку.

Пошто помрачење Месеца и Сунца иду „у пакету“, тако врло брзо можемо очекивати и помрачење Сунца 8. априла, али опет ће, нажалост, можи да га прате само људи из Северне Америке.

Сви они који желе више да сазнају о томе и многим другим астрономским темама могу да дођу петком и суботом од 16 часова у планетаријум на Калемегдану, где се организује бесплатан курс за грађане и није потребно никакво посебно предзнање.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво