Читај ми!

Очекује се да сателит „дека“ данас падне на Земљу

Сателит Европске свемирске агенције ERS-2 требало би да до краја дана поново уђе у Земљину атмосферу и, како стручњаци предвиђају, у великој мери сагори. Тек неки комади летелице стићи ће до Земљине површине, али се процењује да би пре могли да падну у океан него да заврше у неком насељеном подручју.

Канцеларија за свемирске крхотине при Европској агенцији за истраживање свемира (ЕСА), заједно са међународном мрежом за надзор, надгледа и прати сателит ERS-2 који је имао задатак да посматра Земљу.

Према подацима које стручњаци имају, летелица ће поново ући Земљину атмосферу вечерас око 20.30, са могућношћу грешке од око четири и по сата. ЕСА информације о сателиту, познатом и као дека, ажурира уживо на свом веб-сајту.

Пошто је поновни улазак летелице у атмосферу Земље ’природан’, без могућности извођења маневара, немогуће је тачно знати где и када ће поново ући у атмосферу“, наводи се у саопштењу агенције.

Тачно време не може се прецизирати због непредвидивости соларне активности, која може да промени густину Земљине атмосфере.

Како се Сунце приближава врхунцу свог 11-годишњег циклуса, познатом као соларни максимум, соларна активност се повећава. Повећана активност Сунца већ је утицала на убрзање поновног уласка Еола (Aeolus), сателита Европске агенције за истраживање свемира, у јулу 2023. године.

Сателит ERS-2, након што је потрошио све резерве горива, има процењену масу од 2,294 килограма, што га чини сличним по величини другим комадима свемирског отпада који улазе у Земљину атмосферу готово сваке недеље, наводи агенција.

Очекује се да ће се сателит распасти на око 80 километара изнад Земљине површине и да ће већина фрагмената изгорети у атмосфери.

Агенција је саопштила да би неки фрагменти могли да дођу до површине планете, али да неће садржати никакве штетне супстанце и да ће највероватније пасти у океан.

Дека чије податке и даље користимо

Сателит ERS-2 за посматрање Земље лансиран је 21. априла 1995. године и био је најсофистициранији сателит те врсте у то време који је развила и лансирала Европа.

Заједно са својим близанцем, сателитом ERS-1, прикупио је вредне податке о поларним капама планете, океанима и копненим површинама и посматрао катастрофе попут поплава и земљотреса у удаљеним областима. Подаци које је прикупио ERS-2 користе се и данас, наводи агенција.

ЕСА је 2011. године одлучила да прекине операције сателита и повуче га из орбите како не би завршио у групи свемирског отпада који кружи око планете.

Сателит је извршио 66 маневара у јулу и августу 2011. године пре него што је мисија званично завршена касније те године 11. септембра.

На тај начин потрошено је преостало гориво сателита и летелица је спуштена ближе Земљи, постављајући ERS-2 на спиралну путању која је требало да доведе сателит до наше атмосфере у неком моменту током периода од 15 година.

Тај дан је, изгледа, дошао и то много пре истека прогнозираног рока.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво