Читај ми!

Мали уређај који може да смањи велике муке – како ради диск за оболеле од Паркинсонове болести

Дрхтање или тремор – један је од основних симпома са којим се суочавају људи са Паркинсоновом болешћу. Мање тремора бележи се када примају ритмичну физичку стимулацију, па је један британски стартaп направио вибрациони уређај величине новчића који помаже пацијентима са овом болешћу.

Од 2015. године Луси Јанг, млада индустријска дизајнерка радила je на изради помагала за жртве можданог удара, особе са мултиплом склерозом и оне са сличним стањима – који се боре са моторичком контролом.

У то време јој је дијагностикован тумор на мозгу. „Тада научила какав је осећај бити пацијент и да свака врста подршке или помоћи може драматично променити животе људи са стањима која су дугорочна“, каже она.

Након што се опоравила и вратила на посао 2018. године, наставила је са истраживањем Паркинсонове болести, са циљем да побољша животе оних са болешћу.

Паркинсонову болест карактерише оштећење неурона у substantia nigra у мозгу и доводи до смањеног нивоа допамина и необичних електричних ритмова, што отежава кретање сигнала између неурона.

Инструкције које мозак покушава да пошаље телу боре се да „прођу“, што резултира карактеристичним дрхтањем, укоченошћу и немогућношћу нормалног хода.

Али кроз свој претходни рад, Јангова је идентификовала потенцијално решење. У 19. веку, француски неуролог Жан-Мартин Шарко приметио је да су симптоми Паркинсонове болести били знатно лакши након што су пацијенти били у дугим вожњама кочијама или возом, а каснија истраживања су открила да ритмичка слушна, визуелна или физичка стимулација може помоћи пацијентима који имају Паркинсонову болест да ходају лакше.

Јангова је 2019. године основала Charco Neurotech, стартап са седиштем у Кембриџу назван по француском неурологу, који је развио уређај за ношење и који обећава да ће смањити симптоме Паркинсонове болести.

Уређај, CUE1, је мали пластични диск са електричним мотором. Носи се на грудној кости пацијента, где вибрира високом фреквенцијом за коју је доказано да смањује симптоме Паркинсонове болести.

За разлику од имплантата за стимулацију мозга, који се такође користе за лечење Паркинсонових симптома, CUE1 је неинвазиван – причвршћује се на кожу помоћу медицинског лепка – и доступан је у финансијском смислу.

Уређај који кошта 295 фунти тренутно користи више од 2.000 људи у Великој Британији, са листом чекања од скоро 20.000 у 120 земаља.

Charco је прикупио више од десет милиона долара у финансирању и грантовима и сада запошљава 38 људи у Великој Британији, Јужној Кореји и Сједињеним Државама, укључујући специјалисте за Паркинсонову болест, медицинске сестре, инжењере и аналитичаре података.

Циљ је да се уређај одобри од стране регулатора како би га могли прописивати и лекари преко националних здравствених служби.

Апликација уз уређај, омогућава корисницима да прилагоде образац вибрације који им највише одговара. Јунгова се нада да ће развити систем повратних информација тако да се уређај аутоматски прилагођава на основу тога колико добро се неко креће – појачавајући или бирајући према потреби образац означавања.

„Оно што видимо је да људи имају тенденцију да користе уређај цео дан. Неки људи га чак користе и када спавају, помаже и при спавању“, рекла је Луси Јанг.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара