Читај ми!

Шта је мицеларна вода и како функционише

Мицеларна вода, производ који се налази купатилским ормарићима широм света, обично се користи за уклањање шминке. То је веома ефикасно средство за чишћење лица и многе жене се заклињу у њу као део редовне рутине неге коже. Шта каже наука: зашто мицеларна вода тако добро уклања шминку и крему за сунчање.

Шта је мицеларна вода и како функционише Шта је мицеларна вода и како функционише

Шта су мицеле?

Уље и вода се углавном не мешају, због чега вам сигурно не успева да уклоните шминку и крему за сунчање (које обе садрже уља) само обичном водом.

Али производи мицеларне воде садрже нешто што се зове мицеле – кластере молекула који су веома ефикасни у уклањању масних супстанци. Да бисмо разумели зашто, прво морамо да знамо два хемијска појма: хидрофилни и хидрофобни.

Хидрофилна супстанца „воли“ воду и лако се меша с њом. Со и шећер су најбољи примери.

Хидрофобна супстанца „мрзи“ воду и углавном одбија да се меша с њом. Примери укључују уље и восак.

Хидрофилни материјали ће се радо мешати са другим хидрофилним материјалима. Исто важи и за хидрофобне супстанце. Али ако покушате да комбинујете хидрофилне и хидрофобне материјале, они се неће мешати.

Како настају мицеле? Све је у вези са сурфактантима

Мицеле у мицеларној води формирају посебни молекули познати као сурфактанти.

Сурфактант означава површински активни агенс. Ови молекули су погледали своју хидрофилну и хидрофобну браћу и рекли – зашто не и једни и други? Обично се састоје од два краја: главне групе која је хидрофилна и репа која је хидрофобан.

Када се у воду дода мала количина сурфактанта, два краја молекула имају конкурентне интересе. Хидрофилна глава жели да буде у води, али хидрофобни реп не подноси воду.

Додајте довољно сурфактанта и на крају ћемо проћи критичну концентрацију мицела и сурфактанти ће се сами саставити у кластере од приближно 20 до 100 молекула сурфактанта.

Све хидрофилне главе ће бити усмерене ка споља, док ће хидрофобни репови остати „скривени“ у центру. Ови кластери су мицели.

Ове мицеле имају хидрофилну спољашњост, што значи да су веома срећне што остају помешане у води. Међутим, у центру остаје хидрофобни џеп који је веома добар у привлачењу уља.

Ово је веома згодно и помаже да се објасни зашто ће вам додавање неког детерџента (сурфактанта) у воду омогућити да оперете масну шерпу. Сурфактант прво помаже подизању уља, а затим уље може да остане помешано у води, проналазећи нови дом у хидрофобном центру мицеле.

Мицеларна вода у акцији

Сурфактанти су у детерџенту за прање судова, гелу за туширање, шампону, пасти за зубе, па чак и многим намирницама. У свим овим случајевима, они су ту да помогну води у интеракцији са прљавштином и уљима, а то важи и за мицеларну воду.

Када нанесете мало мицеларне воде на памучну блазницу, јавља се још једна згодна интеракција. Влажни памук је хидрофилан (воли воду). Сходно томе, неке од мицела ће се расплести, а хидрофилне главе ће бити привучене влажном памучном подлогом.

Сада ће са површине вирити слој хидрофобних група са репа мицеле. Ови хидрофобни репови једва чекају да збришу шминку, крему за сунчање, уља, прљавштину, масноћу и друге загађиваче на вашем лицу.

Док превлачите памучни јастучић преко коже, ови загађивачи се везују за хидрофобне репове и уклањају се са коже.

Неки загађивачи ће се такође наћи инкапсулирани у хидрофобним центрима мицела.

У сваком случају, остаје чистија површина.

Зашто не скидамо шминку детерџентом за судове

Технички, то би функционисало јер детерџент садржи много сурфаката који формирају мицеле.

Али они би вероватно изазвали велику иритацију коже и очију, а такође би оштетили и исушили нашу кожу, што сигурно не желимо.

Сурфактанти у мицеларној води одабрани су тако да буду благи и да их добро подноси кожа већине људи. Али мицеларна вода није једини производ за негу коже који садржи мицеле. Постоје многи други производи за чишћење лица који такође одлично користе молекуле сурфактанта и такође делују веома добро.

Ипак, ни мицеларна вода није савршена. Мада је ефикасан у уклањању широког спектра загађивача, густа или тешка шминка се можда неће лако скинути само са мицеларном водом (можда ћете морати да урадите додатно чишћење).

На појединим производима стоји да после чишћења њиховом мицеларном водом остаје „нула остатака“, иако је лако установити да то није тачно, али то се односи само на видљиве остатке.  

Многи производи такође наводе да није потребно испирање. Сурфактанти ће остати на вашој кожи након употребе производа и код многих људи не изазивају иритацију. Ако вам је кожа иритирана након употребе мицеларне воде, можда је боље да се умијете после употребе или прекините да је користите.

И као што је случај са већином козметичких производа, требало би је прво испробати на малом делу коже пре него што је искористите на целом лицу.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво