У Лондону почела примена експерименталне терапије против рака засноване на дејству имуног система

Први пацијенти у Великој Британији добијају експерименталну терапију против карцинома засновану на инжењеринг рибонуклеинских киселина (РНК, односно RNA), у чему важну улогу игра имуни систем оболелог.

У Лондону почела примена експерименталне терапије против рака засноване на дејству имуног система У Лондону почела примена експерименталне терапије против рака засноване на дејству имуног система

Британско клиничко испитивање, како се научници надају – револуционарног новог третмана mRNA ће тестирати његову ефикасност у борби против низа карцинома.

Нови третман против рака познат као mRNA терапија је примењен на пацијентима у болници „Хамерсмит" у западном Лондону. Испитивање служи првенствено да се процени безбедност и ефикасност терапије у лечењу меланома, рака плућа и других „тежих“ тумора.

Нови третман користи генетички материјал познат као месинџер РНК, или mRNA, и функционише тако што „представља” уобичајене маркере из тумора имунолошком систему пацијента. Циљ му је да помогне организам да препозна, и да се бори са ћелијама рака.

„Нове имунотерапије против рака засноване на mRNA нуде пут за припремање сопственог имунолошког система пацијента за борбу против рака“, рекао је др Дејвид Пинато са  колеџа "Imperial" у Лондону.

Докор Пинато је рекао да је истраживање још у раној фази, и да могу проћи године пре него што нова терапија постане доступна пацијентима.

Међутим, ново испитивање поставило је кључне темеље који би могли помоћи у развоју мање токсичних и прецизнијих, ефектнијих нових терапија против рака. „Они су нам невероватно важни и  потребни да преокренемо ток процеса у телу – против рака“, додао је др Пинато.

Две категорије нових вакцина

И бројне вакцине против рака су недавно ушле у клиничка испитивања широм света. Оне спадају у две категорије: персонализоване имунотерапије против рака, које се ослањају на екстракцију сопственог генетичког материјала пацијента из тумора; и терапеутске имунотерапије против рака, као што је терапија mRNA која је недавно лансирана у Лондону.

Примарни циљ новог испитивања, познатог као Mobilize је да се открије да ли је ова врста терапије mRNA сигурна, да ли је толеришу пацијенти са раком плућа или коже, и може ли заиста смањити туморе. У неким случајевима ће се примењивати самостално, а у другим у комбинацији са постојећим леком против рака: пембролизумабом.

Истраживачи кажу да се, иако је експериментална терапија још у раним фазама тестирања, надају да би она могла довести до нових опција лечења карцинома које је тешко лечити, ако се покаже да је нови приступ сигуран и ефикасан.

Скоро педесет одсто људи, према неким проценама, у Великој Британији ће током живота добити дијагнозу рака. За сада је развијен низ терапија за лечење, укључујући хемотерапију и имунолошке терапије, преноси Гардијан.

Међутим, ћелије рака могу постати отпорне на лекове, што отежава лечење тумора, а научници желе да траже нове приступе за борбу против рака.

Претклиничка испитивања на животињама пружила су доказе да нова терапија mRNA има утицај на имуни систем и да се може понудити пацијентима у раној фази клиничких испитивања.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво