Још један астероид се приближава Земљи

Из Насе су саопштили да ће астероид величине Емпајер стејт билдинга проћи поред Земље у петак.

Још један астероид се приближава Земљи Још један астероид се приближава Земљи

Велики „потенцијално опасан астероид" широк онолико колико је висок Емпајер стејт билдинг, требало би да пролети поред Земље у петак. Процењује се да овај астероид, назван 2008 OS7, има између 210 и 500 метара у пречнику, према подацима Насиног Центра за проучавање објеката близу Земље (CNEOS).

Астероид ће проћи поред Земље на удаљености од око 0,01908 астрономских јединица, или на око два милиона километара. Најближи у том прелету биће у поподневним сатима 2. фебруара, и проћи ће поред Земље брзином од око 18,2 километра у секунди.

Астероиди су комади стена преостали од формирања Сунчевог система, од којих се већина налази у астероидном појасу између Марса и Јупитера.

Већина астероида је прилично мала, али неки су огромни; највећи се зове Церера и има око 1.000 километара у пречнику. Повремено, Јупитерова гравитација или спорадични судари „бацају" неке од ових астероида у унутрашњи Сунчев систем, „шаљући" их тако да лете поред Земље.

Астероид 2008 ОS7 је класификован и као „Објекат близу Земље“ (NЕО) и „потенцијално опасан астероид“ (PHA) због своје величине, али и тога – колико ће се приближити Земљи.

Као NEO се дефинишу објекти као да се налазе унутар 50 милиона километара од Земље, са 31.000 објеката Сунчевог система који спадају у ову категорију.

„Потенцијално опасан астероид (PHA) је онај који има орбиту која сече Земљину орбиту око Сунца за мање од 0,05 астрономских јединица, а то је нешто више од 7,2 милиона километара. „Нису сви NEO потенцијално опасни, али сви опасни објекти су NEO", рекао је Мартин Барстоу, професор астрофизике на Универзитету Лестер у Великој Британији.

Земља ће, међутим, остати безбедна, и нема претњи од ОS7 и евентуалног судара.

„Астероид 2008 ОS7 је веома мали и његова се орбита сече са Земљином, а класификован је као потенцијално опасан астероид (PHA)“, рекла је Мињае Ким, истраживач са Универзитета Варвик.

„Не морамо превише да бринемо о томе јер овај астероид неће ући у Земљину атмосферу, иако се приближава. У нашем Сунчевом систему постоји више од милион астероида, од којих је приближно 2.350 астероида класификовано као PHA.

Следећи значајан приступ Земљи неког од астероида класификованих као PHA – биће 99942 Апопис и то 14. априла 2029. године. За оне који воле да посматрају небо, 2008 ОS7 ће бити разочаравајуће тешко уочити. Иначе, он обиђе орбиту око Сунца свака 962 дана.

„Сврставамо га у категорију малих до умерених астероида, отприлике једнаких величини фудбалског терена. Нажалост, такви астероиди су генерално превише слаби да би били откривени тренутно доступним техникама истраживања, тако да их је веома тешко видети голим оком. Једини астероиди који су видљиви голим оком су Палас и Веста, и који су пречника од око 500 километара“, каже Ким.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво