Министарка Беговић: Креће се у проширење научно-технолошких паркова у Србији

На Састанку Министарства науке, технолошког развоја и иновација и представника научно-истраживачке и иновационе заједнице у Србији разговараће се о плановима и остварењима, а скупу ће присуствовати око 150 учесника.

Састанак има три панела. Први је посвећен науци и међународној сарадњи, други иновацијама а трећи резултатима и плановима Министарства науке.

Министарка науке Јелена Беговић рекла је да је на делу пракса да се на шест месеци комуницира са директорима института како би се обавестили о постигнутим резултатима. Такође, тада им се предлажу и показују планови за будући период а ту је и спремност да се саслушају њихови предлози.

„У претходној години смо отворили и завршили градњу зграде и инфраструктуре међународног, односно европског центра изузетности Биосенс института у Новом Саду. Такође, створили смо услове да крећемо у проширење научно-технолошких паркова у Београду, Чачку и Нишу, а и Нови Сад се припрема, и изградњу новог научно-технолошког парка у Крушевцу“, рекла је Беговићева.

Министарка додаје да су и у 23 регионална центра направљени специфични програми и места где су млади људи моглу да дођу и реализују своје идеје. Сада су и они повезани са научно-технолошким парковима, како би могли да постану део иновационе структуре Србије.

На међународном плану, како каже министарка, задовољна је тиме што је изгласана иницијатива Србије Резолуција међународне декаде „Наука за одрживи развој“.

Започела је градња Био 4 кампуса. Ове године се очекује конкретна градња.

Реч је о, како министака каже, малом научном граду са факултетима, институтима и компанијама, где ће се развијати иновације које треба да унапреде живот грађана у смислу здравстевих услуга, иновативних терапија, код дијагностике, у пољопривреди, заштити животне средине...

„Мислим да наше младе генерације, код студената се то већ види, да су препознали ту каријеру као једну од могућности за развој живота и каријере, а на нама је да им направимо инфраструктуру и озбиљну подршку“, рекла је министарка.

Беговићева је истакла и да је после 12 година, постигнута квалитетна основа за то да научни радници буду задовољни својим примањима.

субота, 25. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије