Читај ми!

Додељене овогодишње стипендије програма „За жене у науци“

Ана Доброта, Исидора Кешељ и Милица Радаковић су овогодишње добитнице Националних признања у оквиру реномираног међународног програма Л’Орéал-УНЕСКО „За жене у науци“ (L’Oréal - UNESCO For Women in Science).

На свечаној церемонији  одржаној у Влади Републике Србије, најталентованије младе научнице награђене су и подстицајем у вредности од по 5 хиљада евра намењеним за реализацију њихових значајних научних истраживања из области биологије, физичке хемије и геонауке.

„Ово је дивна идеја за подршку сјајним, храбрим и паметним женама које мењају нашу свакодневницу и наш свет. Имајући у виду велике глобалне изазове са којима се човечанство суочава, наука никада није имала овако велику улогу и овако велику шансу“, рекла је приликом доделе признања др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије.

Она је истакла да је на иницијативу Србије да се у УН прогласи Декада наука за одрживи развој, а подсетила је и на сјајне статистике које у Србији постоје када говоримо о женама у науци, као и да су два од три добитника ЕРЦ грантова из наше земље жене.

„Ове године све три добитнице долазе са факултета, што значи да имамо сјајне истраживаче, не само на институтима, већ и на факултетима“, истакла је др Беговић.

Циљ програма „За жене у науци“ је да широм света, а тако и у нашој земљи, подржи изванредне жене истраживаче које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва.

 У Србији се у оквиру ове иницијативе већ тринаест година, у партнерству Комисије Републике Србије за сарадњу са УНЕСКО-м, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и компаније Л'Ореал Балкан, награђују најбоље младе научнице. Национална признања „За жене у науци“ представљају вид подршке њиховом даљем професионалном усавршавању и подстицај да наставе да се баве науком у Србији.

Фокус истраживања Ане Доброте су иновативни материјали од значаја за савремене електрохемијске примене као што су метал-јонске батерије и производња „зеленог“ водоника. Осим материјала који су већ показали потенцијал за споменуте примене, важан је и рационални дизајн нових, односно развој стратегија за модификовање одређених материјала (и њихових својстава) тако да буду погоднији за изабрану примену.

Истраживање Исидоре Кешељ фокусира се на проналажење нових молекуларних маркера који би служили као прогностички/дијагностички маркери мушке неплодности. Овај  проблем утиче на значајан део мушке популације која је у такозваном „репродуктивном пику“ и један је од најчешћих разлога инфертилитета парова.

Милица Радаковић  истражује промене климе и животне средине током последњих милион година на територији Панонског басена, као и њихову брзину и динамику. Циљ истраживања је одгонетнути колико брзо и како се животна средина мења, како бисмо разумели модерне промене климе.

Чувена међународна иницијатива Л’Ореал - УНЕСЦО „За жене у науци“ oве године обележава 25 година постојања. Овај програм у Србији је покренут 2010. године, и до данас је на конкурсу за Национална признања учествовало  више од 600 младих научница, а њих 38 је награђено у укупном износу већем од 20 милиона динара.

„Затварање науке, спречавање њеног отварања ка другим циљевима, методама и перспективама онемогућава иновације. То је уверење које је у основи УНЕСКО препоруке о Отвореној науци. И управо је то уверење и у срцу овог програма“,  истакао је проф. др Горан Милашиновић, председник Комисије Републике Србије за сарадњу са УНЕСКО-м.

Седам добитница Интернационалних награда су након овог признања добиле и Нобелову награду, а чак две су овогодишње добитнице.

„Част нам је што су још три младе талентоване научнице из Србије постале део ове заиста посебне глобалне заједнице и желимо им да и оне достигну изврсност својих колегиница. Јер, наука нам је више него потребна, у свим областима живота, а науци су све потребније жене“,  рекла је Ана Попара Гојковић, директорка за науку и регулаторне послове за Адриа Балкан регион и Румунију у компанији Л’Ореал.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво