Читај ми!

Херодот ипак био у праву – свирепи Скити правили тоболце за стреле од коже убијених непријатеља

Свирепи Скити су застрашујући и крвожедни, писао је Херодот о древном народу. Детаљно је описивао судбину која је чекала поражене скитске непријатеље и за шта ће све послужити њихови лешеви. Њихове коже, пише отац историје, биће штављене и коришћене у узради тоболаца који ће држати стреле.

Упркос томе што је Херодот познат по томе да му нису сви записи баш потпуно истинити и проверени, због чега га неки називају и „оцем лажи“, у вези са Скитима и њиховом коришћењу људске коже изгледа да је, ипак, био у праву.

Анализа делића кожне одеће и опреме пронађених у скитским гробљима широм јужне Украјине открила је да су неки од узорака коже тоболаца заиста од људске коже.

„Наши налази показују да су Скити примарно користили припитомљене врсте, попут оваца, коза, крава и коња, за производњу коже, док су за крзно ловили лисице, веверице и европске врсте мачака“, пише археолошки тим који је предводила Луиз Орстед Брант са Универзитета у Копенхагену.

Оно што је изненадило научнике јесте присуство два узорка људске коже, који представљају прве доказе у корист Херодотове тврдње да су Скити користили кожу мртвих непријатеља да праве трофејне предмете.

Непријатељима уливали страх у кости 

Скити су помало мистериозан народ, али историчари знају да су били номади иранског порекла. Стекли су репутацију ратоборних племена која су из средишње Азије на територију данашње Украјине мигрирала у осмом и седмом веку пре нове ере и владала тим простором до краја четвртог века пре нове ере.

Упркос томе што, због начина живота, иза њих нису остале неке насеобине или градови, до сада је откривен велики број предмета и артефаката које су остављали у сложеним погребним хумкама.

Такође, постоји и сведочанство Херодота, који је живео током петог века пре нове ере, таман у доба врхунца скитског друштва. Грчки историчар посветио је читаву књигу описујући их, укључујући њихову историју и обичаје.

У једном поглављу описује скитске ратнике како секу главе својих непријатеља и користе их да покажу ратне успехе својим краљевима.

Када то ураде, ратници скидају скалпове са глава и каче их на узде коња. Што их неки ратник више има, већи статус ужива.

„Многи Скити чак и праве делове одеће од скалпова. Користили су и кожу са других делова тела у изради тоболаца. Људска кожа, испоставило се, сјајна је и најбеља од свих“, писао је, између осталог, Херодот.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво