Читај ми!

Шлемови, статуе, оклопи... Њујорк враћа Атини артефакте вредне скоро четири милиона долара

Сједињене Америчке Државе вратиле су Атини 30 древних артефаката, укупне вредности 3,7 милиона долара (3,39 милиона евра).

Међу комадима велике вредности налазе се шлемови, оклопи и мермерне статуе за које је доказано да су незаконито изнети из Грчке. Експонати су предати грчким званичницима у Њујорку, током церемоније репатријације.

Антиквитети су враћени на церемонији репатријације којој су присуствовали генерални конзул Грчке у САД Константинос Константину, генерални секретар за културу Георгиос Дидаскалу и помоћник специјалног агента за истраге унутрашње безбедности САД Томас Акоћела

„Ово је изузетан скуп од 30 антиквитета који представља изузетно богатство и лепоту културног наслеђа Грчке", рекао је окружни тужилац Менхетна Алвин Браг.

Деветнаест артефаката је добровољно предао власник њујоршке галерије Мајкл Ворд, а друга три су заплењена од британског трговца уметничким делима Робина Сајмса. Један предмет је заплењен из складишта које припада неидентификованом приватном колекционару.

Међу предметима је и мермерна статуа Афродите без главе – грчке богиње љубави, која је пронађена у складишту, где је била сакривена најмање од 1999. године.

Међу враћеним артефактима је и седам бронзаних шлемова који датирају из периода између 6. и 3. века пре нове ере, бронзана и два гвоздена оклопа за војнике, средњовековни сребрни тањир, мермерна кикладска фигурица која датира из 2.700-2.300 пре нове ере и микенска и критска керамика…

У протекле две године, из Њујорка је у неколико наврата враћено 84 вредних предмета.

Иначе, Грчка је дуги низ година била мета криминалних група које се баве трговином илегално ископаних антиквитета који су продавани по високим ценама широм света. Према закону, антиквитети пронађени у земљи – државна су својина.

Министарка културе Грчке Лина Мендони похвалила је „снажну сарадњу и напоран рад" америчких и грчких стручњака који су омогућили да се антиквитети врате.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво