Читај ми!

У Крагујевцу ће се обрађивати подаци за ЦЕРН, Србија постаје део „глобалног мозга“

У крагујевачком Дата центру потписан је меморандум о сарадњи са Европском организацијом за нуклеарна истраживања – ЦЕРН. Тиме Србија постаје једна од само седам земаља у Европи која је у програму компјутерске обраде података за ЦЕРН – саопштено је из Владе након састанка премијерке са делегацијом те организације.

Србија постаје део глобалног мозга, највећег научног експеримента у области физике, који се спроводи у Европској организацији за нуклеарна истраживања у Женеви. Седма у Европи, десета у свету, у чијем ће се Државном дата центру у Крагујевцу, чувати и обрађивати подаци за ЦЕРН.

„Од почетка наше сарадње 2019. Србија је направила огромне кораке у научном и технолошком развоју. Зато она постаје место окупљања за чување научних података како српске научне заједнице, тако и оне на светском ниову", рекла је Енрика Поркари, шеф Одељења за информационе технологије у ЦЕРН-у.

ЦЕРН ће ангажовати сараднике из других центара како би се што пре покренуо пројекат у Крагујевцу. Планирају да буде озваничен након године пробног рада.

„Складиштићемо податке, обрађиваћемо податке, анализираћемо податке, и захваљујући стручњацима будућим који ће се ишколовати, и добити потпуно нова знања и за садашњост и за будућност", рекла је министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић.

Иновативним и захтевним рачунарским методама обрађују се примарни подаци физичких експеримената и постају доступни светској научној заједници.

„Оно што је битно за нашу научну заједницу је да ће кроз мрежу ЦЕРН-а моћи да сарађују са преко 5.500 научника широм света, са преко 240 института из 54 земље", рекао је Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација.

Поред ЦЕРН-а, највећег центра за истраживање елементарних честица, поверење Србији и крагујевачком Државном Дата центру у складиштењу и чувању података, дали су светски гиганти попут Оракла, Ај- Би-Ем-а и Хуавеја.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара