Читај ми!

Да ли су диносауруси заиста нестали због удара астероида

Истребљење диносауруса је један од највећих историјских удараца на живот на Земљи. Али одавно постоје наговештаји да астероид можда није главни кривац за то масовно изумирање, већ само најспектакуларнији изоловани допринос.

Да ли су диносауруси заиста нестали због удара астероида Да ли су диносауруси заиста нестали због удара астероида

Пре драматичног догађаја и удара астероида пре 66 милиона година, „кувало“ се још нешто што је заувек променило живот на нашој планети. Нова анализа међународног тима истраживача додала је још доказа тврдњама да је свет пре удара астероида био све, само не рај, при чему су мере сумпора у атмосфери у то време достигле критичне нивое.

Заједно са другим студијама о нивоима живе, истраживање пружа „личну карту“ вулканске активности, довољно јаке да изазове значајне климатске поремећаје.

Године 1991. време наведене вулканске активности је одбачено јер се сматрало прераним да би стајао иза догађаја масовног изумирања, али новије студије показују да је ипак могуће да је време тих експлозивних дешавања било довољно близу, да по свом утицају на диносаурусе буде значајно.

„Наши подаци сугеришу да су интеракције у којима је учествовао вулкански сумпор, могао да изазове краткотрајне глобалне падове температуре“, пише геонаучник Сара Калегаро и њене колеге са Универзитета у Ослу у свом научном раду.

Тим је испитао стене из Деканских замки, једне од највећих вулканских обележја у садашњој Западној Индији. Применили су нову технику коју су развили за мерење концентрације сумпора.

Модели сугеришу да су сталне емисије сумпора из Деканских замки биле довољне да значајнe да промене глобалну климу. Само овај вулкански регион је ослободио невероватних милион кубних километара растопљених стена.

Штавише, формирање високо концентрисане лаве која садржи сумпор унутар региона, поклапа се са хладнијом климом из креде, примећује тим.

Ниске температуре пре „завршног ударца"

Иако је већи део базалта у овој области генерално са ниским садржајем сумпора, то би могло указивати на климу, молекул за хлађење се полако пуштао у атмосферу из очврсле магме након ерупција.

Као резултат тога, глобалне температуре су могле да падају у налетима и до 10 степени Целзуијуса, између периода брзог опоравка, у року од 100.000 година пре него што је метеор Чиксулуб задао последњи ударац.

„Наше истраживање показује да су климатски услови скоро сигурно били нестабилни, са поновљеним зимама које су могле да трају деценијама, пре изумирања диносауруса“, објашњава геохемичар са Универзитета „Мекгил“ Дон Бејкер.

„Ова нестабилност је отежала живот свим биљкама и животињама и поставила би терен за изумирање диносауруса“, додаје Бејкер.

Фосилизовани фрагменти костију и хиљаде остатака љуски јајета сугеришу глобални пад нептичјих врста диносауруса током тако дугог временског периода.

Али постоје и тврдње да је описана вулканска активност можда чак помогла животу да се опорави од удара астероида.

Аргументи за импулсе ерупција изгледа да се гомилају, а вулкани су, на крају крајева, оно што је окончало три четвртине живота на Земљи током претходног масовног изумирања, преноси портал Science Alert.

„Активности вулкана Деканових замки поставиле ау сцену за глобалну биотичку кризу, стално погоршавајући услове животне средине узрокујући понављајуће кратке вулканске зиме“, закључује тим.

Истраживање је објављено у часопису Science Advances.

субота, 02. март 2024.
15° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво