Читај ми!

Астронаутима у свемиру прети еректилна дисфункција

Космички зраци у нашој галаксији у комбинацији са микрогравитацијом могу да наруше функцију еректилних ткива, показује ново истраживање.

Као да носталгија за домом, смањење мишићне масе, разградња костију и повећана шанса за добијање канцера нису били довољни, мушким астронаутима у дубоком свемиру прети још један здравствени проблем.

У првој студији која процењује утицај галактичке радијације и бестежинског стања на мушко сексуално здравље, истраживање које је финансирала Наса закључило је да космички зраци и, у мањој мери, микрогравитација могу да утичу на функцију еректилних ткива, а ефекти могу потенцијално да трају деценијама.

Скрећући пажњу на резултате студије спроведене на лабораторијским мишевима, амерички истраживачи рекли су да су идентификовали нови здравствени ризик на који треба обратити пажњу приликом разматрања будућих мисија у дубоком свемиру.

Позивају да се сексуално здравље астронаута пажљиво прати након повратка са будућих мисија у свемиру, али и наводе да одређени антиоксиданси могу да помогну у спречавању негативних ефеката тако што блокирају штетне биолошке процесе.

„Док су негативни утицаји галактичких космичких зрака дуготрајни, поправљање функције акутним циљањем ћелијске редокс регулације и азот-оксидом сугерише да еректилна дисфункција овог типа може да се лечи“, каже др Џастин ла Фавор, стручњак за неуроваскуларну дисфункцију на Универзитету у Флориди.

Упозорење научника долази у тренутку буђења интересовања за мисије у дубоком свемиру, а Наса и друге агенције за истраживање свемира припремају се за дуготрајне експедиције на Месец, а после тога и Марс.

Од када је започело истраживање свемира у модерно доба, научници испитују утицај који би путовање кроз космос могло да остави на људску физиологију. Због тога су уведене бројне превентивне мере, укључујући и посебне режиме на Међународној свемирској станици да астронаути не би губили мишиће и густину костију.

Међутим, Ла Фавор и његове колеге са универзитетске медицинске школе „Вејк форест“ у Северној Каролини истичу да ефекти путовања кроз свемир на еректилну дисфункцију до сада нису испитивани.

„Иако еректилна дисфункција погађа више од половине мушкараца старијих од 40 година и представља важан фактор животног задовољства, последице свемирског путовања на еректилну функцију су и даље веома нејасне“, истичу у студији објављеној у часопису Faseb.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво