Читај ми!

Проглашени овогодишњи победници такмичења Светске организације за интелектуалну својину

Поводом обележавања 103. годишњице Завода за интелектуалну својину Републике Србије, ова институција прогласила је победнике такмичења за доделу награда Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) за 2023. годину.

У четири категорије награде су додељене за проналазача или групе проналазача за патент (WIPO National Award for Inventors), правних лица за привредну примену индустријске својине (WIPO National Award for Enterprises), аутора за монографско дело или студијску изложбу у области друштвено хуманистичких наука (National Award for Creativity) и ученика или групе ученика средње школе за проналазак (WIPO National Award for Schoolchildren).

Награда  у категорији за проналазача или групу проналазача за патент, који је у важности и који има конкретну примену и доказан успех на тржишту, припала је Војину Јеремијевићу, који је остварио заштиту патента број РС64046 за проналазак под називом „Побољшани уређај за заштиту и неутралисање медицинске игле“.

Сврха овог проналаска је смањење могућности случајне повреде убодом игле код здравствених радника, а које настају током или након давања ињекције, као и током руковања са зараженим оштрим предметима пре и након одлагања.

Сигурносни механизам у уређају као и сигурносна убодна игла минимизирају вероватноћу повреда и стога минимизирају могућност инфекције која се преноси крвљу. Применом патента може се остварити директна корист за друштво, нарочито у сегменту заштите животне средине кроз смањење медицинског отпада.

О победнику у овој категорији одлучила је комисија у саставу: дипл. инж. Владимир Никић, организациони тим Такмичења за најбољу технолошку иновацију – председник комисије; др Даница Мићановић, експерт за иновације и трансфер знања и координатор за област интелектуалне својине у Привредној комори Србије; и Наташа Миловановић, начелник Одељења за машинство, општу технику и електротехнику у Заводу за интелектуалну својину.

Награда у категорији за домаће правно лице или домаћег предузетника за привредну примену индустријске својине, припала је привредном друштву ЗЕЛЕНО ЖИТО НЕМЕТ ДОО, Палић, која тренутно има 10 заштићених жигова за своје производе. Фирма се бави производњом производа од спелте.

Породична фирма „Зелено Здравље“ је основана 2006. године, када се бавила производњом зелених сокова од житарица. Првих година фирма је производила спелту у виду замрзнутих коцкица које су се чувале у замрзивачу и касније конзумирале, да би касније под новим именом „Зелено жито Немет“ урадила лиофилизацију спелте.

Сада она може да се конзумира у облику прашка, где сам производ чува у већој концентрацији своје благотворне састојке, може да траје дуже, а за оне којима смета укус, осмишљена је и спелта у таблетама, као и спелта са медом, лиофилизирани сок од јечма за енергију и детоксикацију организма, спелта за спортисте, итд.

О победнику у овој категорији одлучила је комисија у саставу: др Сања Поповић Пантић, председница Удружења пословних жена Србије, саветник Европске мреже предузетништва, и виши научни сарадник у Центру за истраживање развоја науке и технологије у Институту Михајло Пупин - председница комисије; Kатарина Мочиловић Матић, виши саветник у Привредној комори Србије; и Александра Михаиловић, помоћник директора у Заводу за интелектуалну својину.

Награда у категорији за аутора за монографско дело/студијску изложбу са каталогом у области друштвено хуманистичких наука, припала је господину Димитрију Вујадиновићу, за публикацију „ХЛЕБ У ПОСЛОВИЦАМА И ИЗРЕKАМА НАРОДА СВЕТА“.

Ова публикација представља својеврсну антрополошку историју хлеба. Хлеб је једна од ретких форми културе која спаја преисторијски и модерни свет и као такав он је свакако константа на којој почива цивилизација.

Стога је овакав публицистички значајан допринос иза кога стоји велики, вуковски сакупљачки рад од суштинског значаја за разумевање човека и његовог опстанка у свету. Аутор је сакупио више од хиљаду језгровитих антрополошких мисли посвећених хлебу које у лаконским изразима сабирају вековну народну мудрост и осећање симбиозе живота и хлеба.

О победнику за трећу категорију одлучила је комисија у саставу: др Александар Петровић, редовни професор Kултурне антропологије на Филолошком факултету Универзитета у Београду - председник комисије; проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник и Институту за упоредно право у Београду; и Биљана Јовичић, начелник Одељења за регистре у Заводу за интелектуалну својину.

Награда  у категорији ученика или групе ученика средње школе за проналазак, припала је Милану Мирчићу ученику 4. разреда Гимназије Младеновац, за проналазак  „Систем вештачке интелигенције за бихејвиорално-психолошку анализу“.

Идеја овог проналаска била је направити уређај који ће, користећи моћ вештачке интелигенције за објектну детекцију, у реалном времену анализирати и препознавати покрете тела испитаника.

Уз креирање уређаја, циљ је био и осмислити методологију за употребу овог уређаја у реалним сценаријима, користећи већ постојеће производе, ресурсе и платформе.

Упркос постигнутим добрим резултатима применом тренираног модела вештачке интелигенције, овакав систем треба посматрати као помоћно средство које не може да замени стручњаке из области психологије, већ се може користити само као средство које ће убрзати и олакшати рад.

Победника у овој категорији такмичења одабрала је комисија у саставу: Александар Милићевић, директор Регионалне привредне коморе у Нишу - председник комисије; Никола Срзентић, директор регионалног Центра за таленте; и др Наташа Милојевић, саветник у Заводу за интелектуалну својину.

Осим наведених награда, у сарадњи са Светском организацијом за интелектуалну својину, додељује се и награда за домаће правно лице са највећим интензитетом коришћења међународног система регистрације жигова током 2023. године.

Ова награда је припала компанији „ГАЛЕНИKА АД БЕОГРАД“, која је током 2023. године у односу на сва домаћа правна лица имала највећи број међународно регистрованих жигова.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара