Читај ми!

Око 50.000 римских новчића откривено на обали Сардиније

Хрпа бронзаних новчића који су били у употреби у старом Риму изронили су код обале Сардиније. Процењује се да има најмање 30.000 новчића из четвртог века, а могуће је да их је на локалитету чак и 50.000.

Mинистарство културе Италије саопштило је да је италијански ронилац уочио металне предмете у близини обале Сардиније, што је довело до открића десетина хиљада римских бронзаних новчића.

Након што је мушкарац упозорио власти, рониоци из Одреда за заштиту уметности и Одељења за подводну археологију Министарства културе послати су да истраже терен.

Новчићи, који датирају из прве половине четвртог века, пронађени су међу морском травом недалеко од североисточне обале острва у Средоземном мору.

Министарство није објавило тачан датум када су новчићи први пут опажени, али је познато да је локација у близини града Арцачена. Број до сада пронађених новчића се још утврђује јер је у току процес сортирања. Процењује се да има најмање 30.000 новчића, а могуће је чак и 50.000.

Пронађени древни римски новчићи називају се фолиси. Реч је о бронзаним новчићима који су уведени око 294. године нове ере монетарном реформом бившег римског цара Диоклецијана.

Занимљиво је да су сви новчићи у изузетно добром стању што је права реткост. Чак и неколико оштећених новчића и даље има читљиве натписе, наводи се у саопштењу Министарства културе.

Луиђи ла Рока, званичник Одељења за археологију Сардиније, поздравио је ово откриће као једно од најзначајнијих открића новчића у последње време.

Према његовим речима, то је још један доказ о богатству и важности археолошког наслеђа сачуваног на морском дну.

Већина кованица пронађена је у пешчаном подручју између подводне морске траве и плаже, што указује на то да су у близини олупине бродова.

Нешто слично десило се у Девону, у Великој Британији 2013. године, када је 22.888 фолиса изронило из дубина. Новчиће је пронашао Лоренс Егертон на само неколико стотина метара од места где се налазила римска вила и војно утврђење које датира из другог или трећег века.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво