Читај ми!

Млади са Сајма образовања поручују да свет може и мора да буде лепши

Под слоганом „Образована Србија, успешна Србија“, 52. Сајам образовања и наставних средстава окупио је више од 60 излагача. Осим промовисања учења и указивања на значај школовања и усавршавања, посетиоци могу да се упознају и са тим шта је све потребно за рад васпитно-образованих установа од предшколских институција до високог образовања.

Највећи квалитет знања јесте тај што нема привилегованих – на знање сви имају право, увек може да се стиче, али га нико, никаквим средствима, никоме не може одузети, поруке су младих са Сајма образовања. Тврде, свет може и мора да буде лепши.

„Постоје ствари које заиста морају да се поштују, увек морају да се одржавају на правилан начин као што је то просвета, образовање, читање. Важно је да се млади образују јер на њима заправо остаје свет“, каже  Дуња Дашић, ученица из Београда. 

„Волела бих да учиним свет лешпсим, да се наставници поштују, да имамо лепши речник“, поручује Анастасија Антић, ученица из Београда.

На штанду Министарства просвете, уз децу и представнике Владе, и дечји писац Љубивоје Ршумовић са предлогом како да свет буде боље место за живот.

„Да нам се рађају деца јер без деце нема народа, а без народа нема ни слободе. Велика обавеза просветних радника, учитеља, а наравно и родитеља, јер стручњаци кажу да се личност човека формира до треће године“, нагласио је Ршумовић.

Циљ је да се образовни систем уреди тако да буде што квалитетнији, разноврснији и одржив, и за ученике и професоре.

„Пољопривреда је наш основ и оно што сматрам јесте да треба да имамо већу едукацију и свест о пољопривреди, да млади који долазе кад заврше наш факултет да желе да се врате у своја села одакле су и дошли и да подигну своју производњу“, објашњава Данијела Живојиновић са Пољопривредног факултета у Београду.

Вера Петровић председник Академије техничких уметности истиче да желе да млађим колегама, али и ђацима средњих школа да упознају са свим оним што Академија нуди – од наставних средстава до студијских програма. 

Школа је образовна, али и васпитна установа, чији је циљ оснаживање личног развоја ученика, подстицање развоја врлина и позитивних вредности.

„Сајам образовања, који се традиционално одржава у оквиру Сајма књига, представља добру прилику да промовишемо наше предшколце, ученике, студенте, васпитаче, професоре, наставнике, да афирмишемо њихов труд и залагање. Свесни трагедија које су нас задесиле у мају, свесни и у неизрецивом болу због изгубљених жртава желели смо да ове године појачамо фокус на Сајму и дамо подршку деци, родитељима и наставницима“, истакла је Славица Ђукић Дејановић, министарка просвете.

Понедељак је дан предвиђен да своје пројекте и активности представе средње школе, а до 29. октобра на Сајму образовања могу да се виде и школски намештај, прибор и наставна средства.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара