Читај ми!

Како спасити океане од микропластике – тајна беланчевина из јаја

Истраживачи „Принстон инжењеринга“ пронашли су начин да претворе храну у нови материјал који може јефтино и успешно да уклони со и микропластику из океана.

 Како спасити океане од микропластике – тајна беланчевина из јаја Како спасити океане од микропластике – тајна беланчевина из јаја

Истраживачи су користили беланце да би направили аерогел, лаган и порозан материјал који се може користити за филтрацију воде, складиштење енергије и звучну и топлотну изолацију. Потпредседник за иновације на Унiверзитету Принстон Крег Арнолд и Сузан Дод Браун, професорка машинства и ваздухопловства и продекан на Принстону, задужени су за експеримент у лабораторији за иновације Универзитета.

Идеја за експеримент настала је током доручка, када је професор Арнолд Крег јео свој сендвич са јајима.

„Док сам доручковао, помислио сам како сендвич има састав који нам је потребан, пре свега беланчевине из јаја. Када се замрзну а потом загреју на 900 степени Целзијусових, стварају структуру међусобно повезаних ланаца угљеничних влакана и листова графена.

На основу овог истраживања, које је објављено у 24. августа 2023, Арнолд и његов тим показали су да добијени састав од беланчевина може да уклони чак 99 одсто соли и микропластике.

„Јаја су одлична, лако могу да се набаве, а не ремете циклус исхране у природи. Могу се произвести у великим количинама и јефтина су“, истакао је Оздем, један од чланова истраживачког тима.

Ако се овај изазов уклањања микропластике из океана и мора прихвати, материјал има значајне предности јер је јефтин за производњу и енергетски ефикасан.

Иначе, појам микропластике односи на ситне пластичне честице које настају током развоја и током разградње пластике.

Ове честице могу доспети у воду и храну, веома су распрострањене у животној средини, а највише у океанима.

„Активни угаљ је један од најјефтинијих материјала који се користе за пречишћавање воде. Наше резултате смо упоредили са активним угљем – много су бољи“, рекао је Семус Озден.

У истраживању је учествовало и Одељењe за хемијско и биолошко инжењерство и геонауку на Принстону.

„Једна је ствар направити нешто у лабораторији, а друга је ствар разумети зашто и како“, истакао је Арнолд Крег.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара