Читај ми!

Светлост науке – отворена 14. Европска ноћ истраживача

Европска ноћ истраживача одржава се у Србији четрнаести пут. Свечано је отворена у Музеју науке и технике у Београду под слоганом „Светлост науке“. Основна идеја је да се научна истраживања, пројекти и експерименти приближе јавности.

У Србији и још 25 земаља Европе у центру пажње све до касно вечерас биће наука. Сви програми код нас у 24 града су бесплатни. Србија је вечерас Европа, а српски научници европски, поручује министарка науке.

„Желимо да омогућимо нашим талентима, нашим људима који су одлучили да ум користе за најбоље сврхе креирамо окружење. Отварају се нови институти. Институт Биосенс, једини европски центар изврсности ван граница ЕУ, градимо Био4 Кампус, отворили смо Институт за вештачку интелигенцију и ја се надам да је ово само почетак тренда“, наглашава Др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација.

„Европска уније је до сада уложила више од 90 милиона евра за иновације и научна истраживајна у Србији. Определили смо укупно 31 и по милиона евра за Фонд за науку, али и за подршку неопходним реформама и изградњу капацитета научних и истраживачких института у јавном сектору. Надамо се да ће тај новац инспирисати српске научнике да истражују и долазе до нових идеја и решења“, наводи Емануеле Жиофре, шеф Делегације ЕУ у Србији.

А колико истраживачима значи ноћ посвећена науци показује и то што их је више од три стотине припремало овогодишњи програм – а у њему Лов на благо, Научни караван, истраживање микроорганизама и вештачке интелигенције.

„Циљ Европске ноћи истраживача је да направи једну такву спону између научника који су заљубљени у науку и оних који још нису формирали своје мишљење о науци“, каже проф. др Биљана Шљукић Паунковић, професорка Факултета за физичку хемију.

Ноћи истраживача је претходила Европска недеља истраживача широм Србије.

„Она се сада већ традиционално реализује последње недеље у месецу септембру. Сам циљ јесте децентрализација науке како би се пришло суграђанима са науком, како би могли да науче нешто ново кроз забаву и игру“, наглашава Никола Џугурдић, директор Центра за стручно усавршавање у Крушевцу.

Програм манифестације коју у Србији организује Центар за промоцију науке и сутра је доступан у Београду до 22 сата.

петак, 01. децембар 2023.
12° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке