Читај ми!

Седам година и милијарде километара – Насина летелица коначно донела узорке из свемира

Након што је током седам година прешла милијарде километара како би прикупила узорке из свемира, Насина летелица коначно се спустила на Земљино тло.

Насина мисија Озирис-Рекс коначно је, после пута дугачког око 6,5 милијарди километара, донела драгоцени садржај за испитивање. Свемирска летелица је успешно избацила капсулу која садржи узорке астероидног камена док је пролазила у кругу од око 100.000 километара од површине наше планете, саопштили су званичници Насе.

У канистеру би требало да се налази камење и други материјал у количини од отприлике шоље за кафу, а који је сакупљен са астероида Бену.

Та „порција свемирског камења“ обележиће највеће узимање ванземаљског материјала откако су астронаути Апола донели делове Месеца кући, и кулминацију Насиног првог покушаја да допреми узорке астероида на Земљу, пише портал npr.org.

Астероиди представљају првобитни „грађевински материјал" из нашег раног Сунчевог система, „неокаљани су“ планетарним процесима или присуством живих бића. Као такви, могли би научницима понудити прозор у врсту хемијских и других процеса који су могли довести до живота на нашој планети.

Али да би се то догодило, тај канистер је морао сам да пређе последњу деоницу свог путовања. Да би то извео, морао је да издржи температуре топлије од лаве и да успори пре него што је слетео у пустињу Великог сланог језера у Јути.

Након слетења, чланови тима носе узорке у Насин свемирски центар Џонсон у Хјустону у Тексасу, где се налази складиште узорака из свемира попут Месечевог камења. У уторак, ако све прође како треба, отвориће канистер у специјалној лабораторији.

Након тога, план је да се део узорка ускладишти како би и будуће генерације научника могле да проучавају ове узорке напреднијим алатима — баш као што научници и данас проучавају месечеве стене које су Аполо астронаути донели пре много деценија.

понедељак, 11. децембар 2023.
12° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу