Читај ми!

Јапан, фармаколошки јуриш на деменцију

У Земљи излазећег сунца интензивира се увођење у употребу и клиничко истраживање лекова који ублажавају симптоме Алцхајмерове болести и других форми деменције.

Јапански медији јављају да бољи дани чекају пацијенте који пате од Алцхајмерове болести.

Наиме, власти у Земљи излазећег сунца крајем овог месеца ће одобрити за коришћење лек лекемби, који у сарадњу са америчким „Биогеном“ производи јапанска фармацеутска кућа „Еисаи“ и за који клиничка истраживања показују да је за 27 одсто успорио напредовање симптома те неизлечиве неуролошке болести.

Исти лек прошлог месеца одобрен је и у САД, што значи да ће се ускоро наћи на располагању пацијентима широм света. Јапански произвођач се нада да ће до 2030. године лекемби користити око два и по милиона људи широм света.

Лекемби умањује опадање когнитивних способности које проузрокује Алцхајмерова болест тако што уклања наслаге штетног протеина амилоид бета у мозгу.

У овом тренутку предвиђено је интравенозно уношење, а „Еисаи“ планира да направи специјалну инјектор-оловку (уређај у облику оловке са врло танком иглом који садржи преписани лек) којом би лек могао да се убризгава у стомак или бутину.

Јапанско предузеће намерава и да следеће године почне клиничка испитивања још једног лека који би такође требало да делује тако да ублажи деменцију. Реч је о средству које ће подстицати активацију молекула ТРЕМ2, за који се сматра да игра одбрамбену улогу против стварања амилоидних наслага.    

„Еисаи“, са седиштем у Токију, заправо је компанија са највише фармаколошких пројеката у свету када је у питању лечење деменције, тврде јапански медији. Осим лекова намењених за уклањање наслага амилиоид бета и активацију ТРЕМ-а 2, она ради и на средствима која омогућују стабилизацију функционисања оштећених нервних ћелија, њихово регенерисање, али на лековима који треба да неутралишу протеин тау, који се сматра још једним узрочником Алцхајмерове болести. 

То предузеће основано 1941. године сада у Јапану и иностранству запошљава преко 10.000 радника, фокусира се на неурологију и онкологију, те поред истраживачких лабораторија има девет производних постројења. 

Руководство компаније очекује да би примена више тих средстава одједном могла да дâ видне резултате у укроћивању деменције.

Годишња терапија само за лекемби, у овом тренутку, би требало да кошта више од 25.000 америчких долара. 

Према подацима Светске здравствене организације у свету тренутно од деменције пати око 55 милиона људи, од чега између 60 и 70 одсто случајева чине жртве Алцхајмерове болести. Тај број би већ до 2030. могао да скочи на око 78 милиона.

Према подацима из 2020, у Јапану, у којем живи више од 36 милиона особа старости 65 и више година, има око шест милиона дементних људи.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара