Читај ми!

Само једном у 400 година – спремите се за блештаву комету

Комета Нишимура осветлиће небо овог месеца, враћа се тек за четири века.

Новооткривена сјајна комета Нишимура осветлиће небо над северном Земљином хемисфером 12. септембра, а потом и око 17. септембра. Њен повратак се очекује тек за четири века. Комета је названа по аматерском јапанском астроному Хидео Нишимури из Кагаве који ју је открио у августу.

Нишимура је снимио експозиције користећи стандардни Canon DSLR фотоапарат и објектив, а након обраде експозиција, било је очигледно да је реч о бљештавом објекту који пролази великом брзином кроз наш соларни систем.

Major Planet Center је и званично потврдио открицхе и назвао комету C/2023 P1 (Нишимура), а словна ознака "C" означава да је у питању непериодична комета.

Те врсте комета потичу из Ортовог облака и могу или само једном проћи кроз Сунчев систем или имати орбиталне периоде у распону од 200 до неколико хиљада година пре него што се врате у близину Сунца.

Према COBS-у (Comet Observation Database), Нишимура је категорисана као „хиперболична комета", што значи да поседује огромну енергију која онемогућава да буде трајно „ухваћена" у Соларни систем.

Да би изашла из Сунчевог система, комета би најпре морала да „преживи" најближу тачку у односу на Сунце јер су комете које прилазе Сунцу први пут у већем ризику од распада. Будућност Нишимуре је у том смислу неизвесна.

Пол Кодас, званичник Насе, мишљења је да ће комета вероватно преживети пролазак поред Сунца, и не верује да ће изгорети том приликом.

Услед топлоте, соларног ветра и притиска које производи Сунце, комета се у неким случајевима може отопити и потпуно распасти.

Управо то се десило комети ISON, која се распала само неколико недеља пре него што се очекивало да ће креирати изванредан призор на небу.

Нишимура ће 18. септембра бити најближе Сунцу у својој орбити, и у случају да поднесе и издржи радијацију и не распадне се, направиће круг и кренути назад.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара