Читај ми!

Да ли ће нам ноћас небо обасјати плави Месец

Уколико којим случајем нисте успели да почетком августа уживате у такозваном супермесецу, небо изнад нас ће и ове ноћи осветлити пун Месец, али овог пута зовемо га плави. Шта то, у ствари, значи објашњава физичар Јован Алексић из Астрономске опсерваторије Београд.

Да ли ће нам ноћас небо обасјати плави Месец Да ли ће нам ноћас небо обасјати плави Месец

И плави и супермесец су жаргонски термини, колоквијализми и нису званични астрономски изрази. Заправо, то су две независне појаве, наглашава гост Јутарњег програма Јован Алексић.

„Месец кружи око Земље. Међутим, не по кружној него по елиптичној путањи. Некад је ближи, некад је даљи. Кад је ближи, ми га видимо већег. Кад је даљи, ми га видимо мањег. У једном тренутку, када је најближи Земљи, па уз то још и пун, ми га видимо као великог, светлог“, објашњава Алексић.

Иначе, додаје физичар, званични астрономски израз је перигејски Месец. Супротно томе, кад је удаљен, званични назив је апогејски Месец.

Перигејски Месец смо могли да видимо почетком августа, али када се два пута у једном месецу догоди ова појава, онда се колоквијално назива плави.

„Ми видимо на небу како Месец мења своје фазе. Млади Месец, па прва четврт, пун Месец, последња четврт и поново млад. Ово што видимо траје 29,5 дана. Дакле, од једног младог до другог младог, или од једног пуног до другог пуног протекне 29,5 дана. Са друге стране, календарски месец траје 30 до 31 дан“, напомиње гост Јутарњег програма.

Када се догоди да Месец буде пун на почетку и на крају календарског месеца, онда се та појава колоквијално назива плави Месец.

„Месец вечерас уопште неће бити плав. Израз долази од енглеског термина blue moon, који је заправо израз за редак догађај. Дакле, нема никакве везе са плавом бојом“, напомиње Алексић.

Назив крвави Месец долази због појаве условљене одређеним атмосферским преламањима светлости.

Пун Месец ноћас можемо да посматрамо све време док буде изнад хоризонта. Међутим, истиче Алексић, то уопште није нека изузетна појава и спектакл колико медији томе придају пажњу.

„Дакле, у питању су две независне појаве које се случајно поклопе. Плави Месец је жаргонски појам када у истом месецу имамо два пуна месеца, а супермесец је када нам се највише приближи. За те две појаве потребно је неко време да се поклопе, као што је потребно да прође неко време да нам следећи рођендан опет буде у понедељак“, закључује Јован Алексић из Астрономске опсерваторије Београд.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара