Читај ми!

После три године у затвору, творац прве генетички модификоване деце хоће да поново модификује ембрионе

Хе Ђанкуеј, кинески научник који је шокирао свет 2018. године тиме што је изменио људски геном и створио прву генетички модификовану децу, предложио је ново истраживање за модификовање људских ембриона како би помогао старијој популацији.

Кинески стручњак је 2019. године осуђен на трогодишњу затворску казну због илегалног медицинског испитивања, током којег је модификовао геном ембриона пре усађивања и помогао да се роде прве генетски модификоване бебе.

Иако су се неке његове колеге плашиле да би Хе могао да буде и много строже осуђен, он је прошле године пуштен из затвора. Убрзо потом, поново је изненадио светску научну заједницу када је најавио да отвара своју истраживачку лабораторију у Пекингу.

Од тада, на свом налогу на Твитеру редовно дели новости у вези са својим истраживањем и развојем генске терапије за ретке болести.

Крајем прошле недеље, међутим, поново је изазвао бурне реакције због предлога о новом истраживању – које подсећа на претходно и за које његове колеге и научна заједница сматрају да је неетичко и опасно са потенцијалом да утиче на људски ДНК генерацијама.

Хе предлаже истраживање које би укључивало генетички модификоване ембрионе мишева, а потом и оплођене људске јајне ћелије како би тестирао да ли мутација нуди заштиту против Алцхајмерове болести.

„Све старија популација је од огромне важности што као социоекономски проблем, што као оптерећење за здравствени систем. Тренутно не постоји ниједан ефикасан лек за Алцхајмерову болест“, написао је Хе, јасно указујући и на све већи демографски проблем Кине због старења нације.

За разлику од експериментисања због којег је завршио у затвору, ново потенцијално истраживање подразумева коришћење врсте абнормалних оплођених јајних ћелија које се сматра да нису погодне да се имплантирају у жене.

„Ниједан људски ембрион неће бити усађен и за читав процес би морала да се добије дозвола власти и етичко одобрење“, наводи се у предлогу.

Још није јасно да ли би Хе уопште могао да добије дозволу за такво истраживање у Кини, чак иако се одлучи да његов предлог вредан испитивања.

Власти у Кини су због контроверзног научника предузеле додатне кораке како би пооштриле правила и етичке стандарде у вези са модификовањем и испитивањем људских гена. Хеу је такође забрањено да ради на било каквом испитивању које укључује вештачку оплодњу, а веома му је ограничен било какав рад са људским генетичким материјалом.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара