Читај ми!

Европски свемирски телескоп Еуклид лансиран у истраживање „мрачног универзума“

Орбитални телескоп Европске свемирске агенције (ЕСА) одлетео је ракетом „Спејс екса“ из Кејп Канаверала у мисију расветљавања мистериозне тамне материје и тамне енергије, невидљиве силе за коју научници кажу да чини 95 одсто познатог универзума.

Европски свемирски телескоп Еуклид лансиран у истраживање „мрачног универзума“  Европски свемирски телескоп Еуклид лансиран у истраживање „мрачног универзума“

Свемирски телескоп Еуклид, инструмент Европске свемирске агенције (ЕСА) назван по древном грчком математичару званом „отац геометрије“, лансирана је у 17 часова по средњеевропском времену са Флориде.

Очекује се да ће нови налази које ће сакупити ова мисија вредна 1,4 милијарде долара, осмишљена да траје најмање шест година, трансформисати астрофизику и можда разумевање саме природе гравитације.

Ако све прође како је планирано, Еуклид ће бити пуштен након кратке вожње у свемир на једномесечно путовање до свог одредишта у соларној орбити на скоро 1,6 милиона километара од Земље – положај гравитационе стабилности између Земље и Сунца назван Лагранжова тачка два, или Л2.

Одатле, Еуклид треба да истражује еволуцију онога што астрофизичари називају „мрачним универзумом“, користећи широкоугаони телескоп за истраживање галаксија удаљених чак десет милијарди светлосних година од Земље преко огромног пространства неба изван наше галаксије Млечни пут.

Летелица од две тоне је такође опремљена инструментима који ће мерити интензитет и спектре инфрацрвене светлости из тих галаксија на начин који ће прецизно одредити њихову удаљеност.

У потрази за тамном материјом и тамном енергијом

Мисија се фокусира на две основне компоненте мрачног универзума. Једна је тамна материја, невидљива, али теоријски утицајна космичка сила за коју се сматра да даје облик и текстуру космосу. Друга је тамна енергија, једнако загонетна сила за коју се верује да објашњава зашто се ширење универзума, како су научници увидели деведесетих, већ дуго убрзава.

Научници процењују да тамна енергија и тамна материја заједно чине 95 одсто космоса, док обична материја коју можемо да видимо чини само пет.

Еуклида је пројектовала и изградила у потпуности ЕСА, а америчка свемирска агенција НАСА је испоручила фото-детекторе за инфрацрвени инструмент. Конзорцијум Еуклид се састоји од више од две хиљаде научника из 13 европских земаља, САД, Канаде и Јапана.

Док свемирски телескоп „Џејмс Веб“ који је НАСА лансирала крајем прошле године омогућава астрономима да прецизирају одређене објекте из раног универзума са невиђеном јасноћом, Еуклид има за циљ да разоткрије скривену тканину и механику космоса педантно цртајући огроман део видљивог свемира у три-де, укупно више од милијарду галаксија.

Тамна материја и тамна енергија не могу се директно детектовати, али су њихова својства „кодирана у облицима и положајима галаксија“, рекао је астрофизичар Џејсон Роудс, водећи научник за Еуклид у Насиној Лабораторији за млазни погон у близини Лос Анђелеса.

Посматрање суптилних, али изразитих промена у облицима и позицијама галаксија током огромних временских и просторних распона откриће фине варијације у космичком убрзању, индиректно откривајући силе тамне енергије, кажу научници.

Еуклид ће такође помоћи да се открије природа тамне материје мерењем ефекта званог гравитационо сочиво, које производи слаба изобличења у видљивим облицима галаксија и приписује се присуству невидљивог материјала који искривљује ткиво простора око ње.

Кроз увид у тамну енергију и материју, научници се надају да ће боље схватити формирање и дистрибуцију галаксија широм такозване космичке мреже универзума.

Поред Еуклидових примарних циљева, он ће обезбедити „рудник злата за сва поља астрономије током неколико деценија“, наглашава Јаник Мелијер, вођа конзорцијума Еуклид и астроном на париском Институту за астрофизику.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије