Читај ми!

Изгубљени град Маја откривен у мексичкој џунгли

Тим археолога је у густој џунгли полуострва Јукатан у јужном Мексику открио давно изгубљени град Маја, о коме до сада није постојао никакав запис. Чак и уз модерне алате и сателитске снимке скоро сваког дела планете, још постоје тајна, скривена и неприступачна места у најудаљенијим деловима света.

У новооткривеном мајанском граду, који је назван Окомтун (Ocomtún –камени стуб), пронађени су трагови великог објекта који подсећа на пирамиде, као и концентрично распоређених камених стубова. Археолози сматрају да су камени стубови, у ствари, били улази у просторије. 

У истраживању је коришћена Лидар технологија која омогућава скенирање подручја методом ласерских зрака.

"Као највеће изненађење показало се налазиште окружено великим мочварама. Његово монументално језгро покрива више од 50 хектара и обухвата велике грађевине, укључујући неколико пирамидалних структура високих преко 15 метара. Ове тропске шуме су огромне, а у овом делу света постоји око 3.000 квадратних километара ненасељене џунгле. До данас се врло мало зна о томе шта она крије. Један од разлога је густо лишће", рекао је археолог и вођа тима Иван Шпрајц са Словачке академије наука и уметности.

Шпрајц и његове колеге сматрају да је град био важан центар између 250. и 1000. године нове ере – периоду познатом као класично доба у цивилизацији Маја. Анализа фрагмената керамичких посуда откривених на локалитету требало би да помогне истраживачима да утврде у ком периоду је регион био насељен.

Вековима је народ Маја био доминантна цивилизација широм Средње Америке, садашње Централне Америке и најјужнијег дела Северне Америке.

Маје су добро познате по иновацијама у архитектури, култури, математици, календару...

Цивилизација Маја је претрпела колапс током 9. века нове ере, за који се сматра да је изазван комбинацијом грађанског рата, суше и других фактора. Међутим, тек је у 17. веку последњи град Маја пао у руке шпанских освајача.

Археолози трагају за артефактима који откривају више о људима ове древне цивилизације. Ови фрагменти остављених живота помажу да се утврде датуми када су ови региони били насељени.

Град Окомтун се налази у еколошком резервату Баламку на полуострву Јукатан и откривен је током претраживања углавном неистраженог дела џунгле, већег од Луксембурга. Потрага је трајала од марта до јуна ове године, коришћењем технологије ласерског мапирања из ваздуха.

Град је имао и игралиште. Популарна игра у мајанској цивилизацији била је преношење гумене лопте која представља сунце, преко терена, без употребе руку и њено провлачења кроз мали камени обруч. Верује се да је игра имала важну верску сврху.

Град је, судећи према материјалима који су пронађени, вероватно нестао између 800. до 1000. године.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара