Читај ми!

Случај „девичанског рођења“ први пут забележен код крокодила

Научници су објавили први до сада забележени случај „девичанског рођења“ код крокодила након што је откривено да је женка која је 16 година била изолована, положила јаја. Ово откриће пружа „занимљив увид“ у еволуционо порекло ове особине и баца светло на репродуктивне способности диносауруса, открива нова студија.

Женка америчког крокодила (Crocodilus acutus) одведен је у заточеништво 2002. када је имала две године и смештена је у ограђен простор у парку Рептиландија у Костарики. Остала је сама наредних 16 година. Али у јануару 2018. у ограђеном простору је пронађено гнездо са 14 јаја.

Девичанство, такође познато као факултативна партеногенеза, је врста асексуалне репродукције код врста које би се нормално репродуковале сексуално. Научници су га документовали код птица, ајкула, гуштера и змија у заточеништву, између осталих врста. До сада, никада није забележен међу крокодилијама — редом који укључује крокодиле, алигаторе, кајмане и гаријале.

У студији објављеној у часопису Biology Letters, истраживачи су рекли да је седам од 14 јаја које је произвео крокодил у Костарики одрживо. Чувари зоолошког врта су ставили у инкубатор ова јаја, али се нису излегла, па су после три месеца отворили јаја. Садржај шест јајних ћелија „није био видљив", али једно је садржало потпуно формиран, али неспособан фетус. Генетска анализа је показала да је скоро идентична мајци.

Тим, предвођен Вореном Бутом, ентомологом са Универзитета у Вирџинији, написао је у студији да је „разочаравајуће“ што се јаје није излегло, али да није необично да потомци рођени на овај начин пате од абнормалности и не успевају. Партеногенеза, додају истраживачи, може бити чешћи код врста на ивици изумирања, а студије које истражују дивље популације могле би открити више случајева.

Такође су рекли да откриће асексуалног зачетка код крокодила значи да је факултативна партеногенеза сада пронађена и код птица, које потичу од диносауруса, и код крокодила, што указује на њихово заједничко еволуционо порекло. Птице и крокодили су преостали представници архосауруса – групе која је такође укључивала диносаурусе и птеросаурусе.

„Ови нови докази нуде задивљујући увид у могуће репродуктивне способности изумрлих архосауријских рођака крокодила, посебно Птеросаурија и Диносаурија“, написали су.

петак, 22. септембар 2023.
31° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"