Читај ми!

Интензивна ископавања у Помпеји доносе нова изненађења

Помпеју, чувено археолошко налазиште у Италији, дневно посети између десет и петнаест хиљада туриста. У току два века, на овом налазишту пронађени су остаци античког града Помпеје, који је 79. године пре нове ере остао потпуно затрпан после ерупције вулкана Везув који је том приликом збрисао са лица земље још неколико околних градова. Последњих месеци се интензивно ради на откоповањима која откривају многа изненађења.

Последњих годину дана се интензивно ради на археолошком налазишту Помпеји у зонама које до сада нису биле подложне истраживањима. То је омогућило проналазак великог броја интересантних ствари које сведоче о драгоценостима које се крију под земљом, и које причају причу о античком граду и његовим становницима.

Археолози су протеклих месеци открили перионицу веша, кућу са пећи, и многе друге ствари које улазе у историјско и културолошко наслеђе Италије.

Нова кампања ископавања односи се на зону Ређо 9, на којој није било ископавања од 1888, а која су одмах на површину изнела открића попут две куће које су биле трансформисане у мајсторске радионице, а сада и костуре три особе, две жене и једног детета дуж улице Нола.

„Ова континуирана открића омогућавају нам да схватимо колико још има да се открије у Помпејима. Сада се пројекат Велики Помпеји завршава на одличан начин, и честитам директору, али ми смо већ разговарали шта даље, јер морамо да спречимо деградацију овог места", рекао је Ђенаро Санђулијано, министар културе Италије.

„Откриће три жртве ерупције окупило је читав тим археолога, антрополога, вулканолога, сеизмолога и археоботаничара који раде заједно како би извукли максимум података из овог открића", додао је Габријел Јоханес Зухтригел, директор Помпеја.

Једно од последњих проналазака је и перионица веша која се налазила у броју 2 Улице Ноло са површинама за рад и кадама за прање и бојење одеће, као и пећнице, места за машине, те просторије за рад и припрему хране.

Управо ту су и пронађени костури три особе које су покушале да се спасу од ерупције вулкана кријући се под кровом.

„Овде се види ормар са дрвеним делом врата а ту су и носачи које морамо замислити, постављени на овај начин да би се ормарић отворио. Унутар ормана су биле полице и ово што видимо је полица која се срушила приликом ерупције вулкана. Ту унутра налазимо стаклене предмете попут боца, али и керамичке ствари као што су вазе које полако откривамо", испричали су истраживачи са терена.

Очување ових проналазака је могуће и захваљујући раду пса робота под именом Спот који је у функцији од пре годину дана.

Ради се о једној од нових технологија које парк примењује не би ли контролисао читаву територију ради безбедности и очувања структуре налазишта. По речима директора, рад археолога је посао који са собом носи велику одговорност јер оно што је урађено није могуће поновити, остаје заувек те сваки артефакт, проналазак, треба документовати, обезбедити и одмах рестаурирати.

У једном од најновијих ископавања откривен је и ормар који је остао затворен 2.000 година са керамичким чинијама и вазама, док се у једној пронађеној просторији налазе сто са украсима, кревет и сандук.

Најновији проналасци ће моћи још много тога да нам открију не само о последњим моментима живота људи који су насељавали Помпеје већ и о њиховом начину живота и навикама.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво