Читај ми!

Камен из ведра неба – метеорит погодио кућу у Њу Џерзију

Камен за који се сматра да је метеорит „упао“ је кроз кров стамбене куће у граду Хопвел у Њу Џерзију. Нико није повређен, а полиција истражује природу и порекло свемирске стене.

Када је свемирска стена „упала“ у кућу кроз кров породица је била  на окупу. Димензије стене су између 10 и 15 центиметара, овалног је облика и тамне боје. Стручњаци сматрају да је стена део метеорске кише назване  „Eta Aquariids",  која је била веома интензивна на небу у првој половини маја. Реч је о годишњем феномену током кога остаци чувене Халејеве комете падају у Земљину атмосферу. Врхунац овог феномена био је  6. маја, а он ће трајати до 27. маја 2023. године.

Годишња киша метеора настаје када Земља прође кроз „остатке“ Халејеве комете, чији фрагменти изгоре у атмосфери наше планете.

„Изгледа да је све што је дошло са неба пало кроз кров горњег прозора, а то је спаваћа соба мог оца. Додирнула сам метеорит, јер сам мислила да је обичан камен. Био је јако врућ“, рекла је Сузи Коп, у чију је кућу упао метеорит. Истакла је да су различите екипе стручњака дошле да провере да ли је стена из свемира радиоактивна.

Метеорити достижу високе температуре због огромног трења и притиска који имају током кретања кроз Земљину атмосферу, којом се крећу великом брзином.

Понекад се на тлу могу наћи свемирске стене које не изгоре у потпуности, али ретко погађају насељена места. Сличан инцидент догодио се у октобру 2021. године, када је метеорит тежак 1,3 килограма „упао“ кроз кров једне канадске куће и завршио на јастуку, за длаку промашивши лице укућана.  

Иначе, метеори су космички материјал који стално пада на земљу у виду каменчића чије се димензије крећу од честица прашине до камења од неколико килограма.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије