Читај ми!

У дубинама мора код Корчуле пронађени остаци пута и насеља стари 7.000 година

Потопљени неолитски локалитет Солине крије остатке пута старог скоро седам хиљада година, утврдили су археолози у подводним истраживањима.

Испод наслага морског муља откривени су остаци пута који је, како научници претпостављају, повезивао потопљено праисторијско насеље хварске културе са обалом острва Корчуле.

Реч је о пажљиво сложеним каменим плочама које су биле део четири метра широког пута. Овај пут је вештачки створено острво повезивао са обалом, објашњавају на Универзитету у Задру.

Радиокарбонском анализом очуваног дрвета пронађеног у последњој археолошкој кампањи, утврђено је да читаво насеље датира из периода око 4900. године пре нове ере. Овим путем су људи ишли пре скоро седам хиљада година, наводи се у саопштењу Универзитета  у Задру.

У исто време, археолози на другој страни острва Корчуле, истражују земљиште у близини увале Градина код Веле Луке.

Руководилац истраживања Игор Борзић уочио је чудне структуре у мору залива, а археолошки тим ронећи на локалитету Солине прегледао је централни део увале Градина. Утврђено је да на дубинама од четири до пет метара, постоји насеље готово идентично оном у Солинама, наводи се у саопштењу.

На локалитету су пронађени неолитски артефакти, попут кремених сечива, камених секира и фрагмената млинског камена. Истраживање су водили Мате Парица са Универзитета  у Задру,  као и  Домагој Перкић (Музеји Дубровника), Иван Шута и Ведран Катавић (Музеј града Каштела), Катарина Батур (Свеучилиште у Задру), Марта Калебота (Музеј града Корчуле), Едуард Висковић (Кантхарос), уз асистенцију Далибора Ћосовића из Ронилачког центра „Lumbarda Blue“.   

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво