Читај ми!

Пронађени остаци првих звезда универзума

Астрономи су открили трагове експлозија првих звезда универзума, које би могле да дају истраживачима бољи увид у то шта се десило са звездама које су прве настале после Великог праска.

„Први пут смо били у могућности да идентификујемо хемијске трагове експлозија првих звезда у веома далеким гасним облацима“, каже предводница студије Андреа Сакарди.

Научници верују да су прве звезде које су се формирале пре 13,5 милијарди година биле много другачије од оних које нас сада окружују. Биле су много једноставније, сачињене од водоника и хелијума и стотинама пута веће од Сунца.

Сматра се да су се убрзо након формирања угасила у огромним експлозијама које су избациле теже елементе у гасне облаке који су их окруживали, што би довело до стварања нових звезда и избацивања још више тешких елемената.

Тај процес је кључан у стварању универзума који нас данас окружује. Међутим, научници се муче да било шта о њима сазнају, јер су кратко постојале.

Стручњаци су ипак успели да пронађу хемијске елементе који су остали иза њих када су се угасиле, а научници са Веома великог телескопа Европске јужне опсерваторије су баш помоћу тога сада успели да их пронађу.

Три удаљена облака гаса налазила су се у универзуму на његовом почетку – 10-15 одсто данашње старости.

На основу хемијског отиска које су оставиле, чини се да су то остаци древних звезда.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије