Читај ми!

Русија остаје на Међународној свемирској станици до 2028. године

Америчка свемирска агенција НАСА је саопштила да ће Русија, упркос ранијим најавама, остати на Међународној свемирској станици до 2028. године

Русија остаје на Међународној свемирској станици до 2028. године Русија остаје на Међународној свемирској станици до 2028. године

Испоставило се да одлазак Русије из програма Међународне свемирске станице ипак није известан.

Генерални директор руске свемирске агенције Роскосмос Јуриј Борисов, недуго после почетка рата у Украјини, рекао је да се Русија повлачи са Међународне свемирске станице после 2024. године како би се посветила изградњи сопствене станице.

Међутим, та изјава је била прилично неодређена, а чак је и званичник Роскосмоса Сергеј Крикалев рекао да би „после 2024“, могло да значи и 2025, 2028. или 2030. године. Ипак, сада је стигла званична информација да ће Русија остати партнер на МСС до 2028. године, док ће Сједињене Државе, Јапан, Канада и Европска свемирска агенција наставити рад до 2030. године.

Од њеног лансирања 1998, Међународну свемирску станицу је посетило 266 астронаута из двадесет земаља. Свемирска станица је јединствена научна платформа на којој чланови посаде спроводе експерименте и истраживања у више научних дисциплина, укључујући науку о Земљи и свемиру, биологију, физиологију човека, физичке науке и спроводе тестове на новим технологијама који се не би могли обавити на Земљи, стоји у саопштењу Насе.

Посада која живи на станици представља руке хиљада истраживача на земљи који спроводе више од 3.300 експеримената у микрогравитацији. Сада, у својој трећој деценији рада, свемирска станица је ушла у деценију када даје максималан допринос.

Свемирска станица је једна од најсложенијих међународних пројеката у досадашњој историји. Изграђена је тако да буде међузависна и да се ослања на допринос свих партнера и ниједан од учесника пројекта нема могућност да управља свемирском станицом без осталих сарадника, наглашавају у Наси.

понедељак, 11. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу