Теслина кугла, запаљиве материје, чудне животиње – шта нуди центар „Молекул“

Наука може бити и те како забавна. У Музеју науке и технике, сваког викенда се у Научном центру „Молекул“, школарци упознају са научним чудима. Интересовање је огромно.

У лабораторији се лако и брзо открије узбудљива стварност која нас окружује.

Основци и средњошколци овде могу да изучавају физику, хемију, астрофизику, биологију и математику.

Направили су, кажу, микс научних предавања која ће привући децу да истражују и схватају ствари које су око нас. Намењена су деци од седам до 19 година.

„Подељени су на четири секције – јуниор, медиор, сениор и нинџе. Нинџе су средњошколци и они су такозвани – кидачи науке, а што се тиче ових млађих узраста, идеја нам је да их, на неки начин погурамо. Ми се не бавимо школским системом, него их сваке године бомбардујемо новим информацијама. Сваке године се наше теме мењају, мењају се предавања, тако да деца, никада, било да у Молекул долазе следећих десет година, никада неће слушати исто предавање или радити исти експеримент”, каже Вук Јовићевић, предавач у научном центру „Молекул”.

Ту си и раствори који мењају боју, Теслина кугла – од које пецкају прсти, лако запаљиве материје, необичне животиње.

„Трудимо се да им објаснимо да је наука све само не оно што пише у књизи. Kада они схвате шта заправо представља Питагорина теорема или нека друга једначина, и да све то може визуелно да се прикаже, онда се олакша било какав процес. Тако да сви ти експерименти где долази до нагле промене боје, где долази до неких експлозија, формирања неке водене паре, они се одушеве, јер ми увек формирамо такав експеримент, тако да они у почетку, не могу да предспоставе шта ће да се деси и онда на крају, када, сви заједно, то прођемо, они кажу: ‘Па логично је да је то требало тако да буде’“, истиче Алекса Васић, такође предавач.

Радионице се одржавају сваке недеље, од септембра до јула, у Музеју науке и технике. У групи може бити максимално дванаесторо деца, па су пријаве обавезне.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво