Ватикан Грчкој вратио фрагменте скулптуре Партенона

Ватикан је вратио Грчкој три фрагмента скулптура Партенона. Одлуку о повратку 2.500 година старих скулптура донео је током 2022. године папа Фрања, који је тај потез описао као гест пријатељства.

Неколико дана након потписивања протокола о донацији, три фрагмента Партенона враћена су у Атину, у Музеј Акропоља, где је одржана званична церемонија њиховог пријема.

Грчки званичници истакли су да је гест повратка скулптура Партенона велики корак ка будућој сарадњи, јер постоји много већа збирка која се чува у Британском музеју, а коју Грци већ деценијама покушавају да врате у Грчку.

Ценимо одлуку Римокатоличке цркве да поклони благо које можда не изгледа велико, али је велики дар свима нама, је нешто што нас задужује“, рекао је надбискуп Атине и целе Грчке Јероним Други.

Ове две земље су биле у некој врсти сукоба око скулптура које је из храма Лорд Елгин, тадашњи британски амбасадор у османском царству, поклонио британској влади.

Грчка министарка културе Лина Мендони, ову одлуку описала је као херојску, додајући да „иницијативе као ове показују пут који треба да следимо, како би се обновило јединство Партенона“.

Британски музеј је законом спречен да трајно врати уметничке вредности у Грчку, али се преговара о могућем решењу.

четвртак, 01. јун 2023.
21° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено