Први пут у историји научници створили мишеве од два мужјака

Јапански научници успели су да од ћелија коже два мужјака миша створе јајне ћелије, а онда је оплођену пресадили у женку која је родила здраво потомство.

Велики пробој у репродуктивној биологији: тим који је предводио професор биологије генома са Универзитета у Осаки Кацухико Хајаши успео је учини нешто скоро немогуће – да створи здравo потомство од два мужјака.

Истраживање, објављено у часопису Нејчер (Nature), кулминација је дугогодишњег мукотрпног рада и могло би да прошири могућности за вештачку оплодњу и потенцијално спречи изумирање неких животињских врста.

Научници, међутим, упозоравају да има још много проучавања и предстоји доста рада пре него што буду могли да користе овакву технику и код људи.

„Очекујемо да ће проћи доста времена пре него што нешто од овога можемо да применимо на људима. Можда десет, па и више година. Чак и ако успемо да створимо јајну ћелију, још нисмо сигурни да ли је безбедна да се из ње добије беба“, каже Хајаши.

Ћелије коже са репа репрограмирали у јајне ћелије

Јапански стручњаци су узели ћелије коже са репа одраслог мужјака, које су садржавале један X и један Y хромозом и претворили их у матичне ћелије, а онда их репрограмирали ембрионалне ћелије.

Процес генског инжењеринга, који укључује увођење посебних гена који стварају ћелије сличне ембрионалним матичним ћелијама, први је спровео нобеловац Шиња Јаманака.

Такозване плурипотентне матичне ћелије, које могу да се развију у било коју врсту ћелије, већ се користе у биолошким истраживањима како би се испитивале болести и развили лекови.

Када се узгајају у лабораторији, неке од њих спонтано изгубе Y хромозом, који није од суштинске важности за раст овог типа ћелије, чиме се добија XO ћелија.

Коришћење грешака

Настављајући да их узгајају, научници су приметили да неке од XO ћелија услед грешака у деобама добијају два X хромозома што их чини женским. Даљим испитивањем и третирањем успели су да повећају број XX ћелија.

Одатле, тим је успео да их претвори у посебне ћелије које се даље развијају у јајне ћелије. Касније оплођене и пресађене у материцу женке, произвеле су здраво потомство.

Ова студија је посебно занимљива јер искоришћава грешке које знамо да се дешавају током узгајања XY ћелија, које доводе до губитка Y хромозома и каснијег добијања другог X хромозома, што резултира ћелијама способним да створе живо потомство“, каже Род Мичел, професор развојне ендокринологије са Универзитета у Единбургу који није учествовао у истраживању.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара