Следећа 92 дана ћемо уживати у пролећу

Одбројавамо последње сате зиме јер нам у 22 часа и 24 минута стиже пролеће. Ово, по многима, најлепше годишње доба, трајаће тачно 92 дана. Астрофизичар Јован Алексић Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ објашњава како знамо да баш тада почиње ово годишње доба.

У школи смо учили да пролеће почиње 21. марта, али почеци годишњих доба су природне појаве, тренутак када се Сунце нађе на одређеном месту на небу, објашњава астрофизичар Јован Алексић.

„Са друге стране, календар је вештачка творевина, односно скуп правила које су људи осмислили тако да та четири тренутка падну што је могуће чешће истог датума“, додаје гост Јутарњег програма.

У нашој временској зони пролеће долази у 22.24, али пролеће стиже у истом тренутку за целу планету, тако да ће у другим зонама то бити неко друго време, а за ове преко датумске границе, можда и наредни дан.

Пошто је следећа година преступна и фебруар ће трајати 29 дана, пролеће ће нам стићи већ 19. марта.

Од данас дани постају све дужи, а ноћи све краће и сама чињеница да је већа осунчаност, постаје све топлије и то посредно утиче на живи свет који се прилагођава дужем периоду светла, инсолације, тако да та астрономска чињеница утиче и на метеоролошке појаве.

„Још су древни народи, пре постојања календара какав данас имамо уочили та четири дана у години: дугодневицу, краткодневицу и две равнодневице. Било који од та четири дана се могу узети за почетак године. Стари народи су најчешће узимали пролећну равнодневицу као симбол буђења природе и почетка новог циклуса“, наводи астрофизичар Јован Алексић.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије