Почасни докторат Универзитета у Београду немачком научнику Николаусу Крегеру

Профeсор др Николаус Мартин Крегер, директор Универзитетске клинике за трансплантацију матичних ћелија Епендорф у Хамбургу, председник Европског Удружења за трансплантацију матичних ћелија и председник Немачког удружења за трансплантацију костне сржи, проглашен је почасним доктором наука Универзитета у Београду. Најважнији заједничи пројекти биће настава и обука студената и лекара.

Професор Крегер дао је велики допринос дијагностици и лечењу малигних хематолошких болести у свету. Као гостујући професор Медицинског факултета Универзитета у Београду одржао је низ предавања. Због пандемије, дошло је до двогодишње паузе. Сада најављује интензивнију сарадњу.

„Настава ће и у будуће бити најважнија, како за студенте основних студија, тако и за докторанде и за младе лекаре. Јер у области хематологије има много иновација, сазнања - посебно о ћелијама. Зато младе треба едуковати и сарађивати са њима", изјавио је проф. др Николаус Мартин Крегер.

 Уредник је најважнијих хематолошких уџбеника.

 „Човек који је објавио преко 800 радова у најпрестижнијим часописима, који је цитиран преко 40.000 пута и који има Х индекс већи од 100", објаснила је проф. др Тања Пекмезовић.

„Ми се поносимо што имамо таквог стручњака који је извршио и формалну едукацију нашег тима када смо започели трансплантацију коштане сржи на Клиници за хематологију Универзитетског клиничког центра Србије", каже проф. др Милена Тодоровић Балинт, шеф Катедре за хематологију.

Универзитет се труди, каже ректор Ђокић, да почасни докторат додељује само онима који су изврсни научници.

„Универзитет се труди, да почасни докторат додељује само онима који су изврсни научници, који поседују велику дозу истраживачког рада, који су изузетно цитирани, познати у свету по свом деловању. И свакако да ће овај докторат допринети не само угледу Медицинског факултета, не само угледу нашег универзитета, већ ће и појачати сарадњу између наше две земље", рекао је ректор проф. Владан Ђокић.

Професор Крегер најавио је и да ће један део докторских студија београдски докторанади имати у истраживачком центру „Епендорф".

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво