среда, 27.07.2022, 16:02 -> 19:50
Извор: РТС
Амброзер, изум професора Станковића ефикасан у борби против амброзије
Од средине лета, па све до краја октобра, цвета амброзија, коровска биљка која изазива алергију. Kако спречити ширење једног од најинванзивнијих природних алергена питање је здравља људи широм света. Професор Милош Станковић, научник и проналазач, нуди решење за овај проблем.
Једно од најиновативнијих решења за уништавање амброзије понудио је наш научник проф. др Милош Станковић. Он је патентирао „амброзер“, који помоћу радио-фреквенције и струје препознаје и у корену уништава биљку.
„На идеју сам дошао тако што је мој брат алергичан на амброзију, и људи који живе око нас. Хтео сам да им помогнем на неки начин, с обзиром на то да је моја подлога знања електро, ја сам електроинжењер по струци, кренуо сам да креирам уређај“, објашњава проф. др Милош Станковић, научник и проналазач.
Да амброзер испуњава строге еколошке стандарде Европске уније потврдио је шведски Универзитет за пољопривреду, а уређај је до данас тестиран на 180 врста корова.
„Планови даље су да крајем године почнемо серијску производњу овог уређаја, а ове сезоне радимо пилот-пројекат у Београду и нулту серију“, додаје професор Станковић.
Узрочник око половине свих поленских алергија је амброзија, на коју реагује између 10 и 15 одсто становништва Србије.
„Највећа концетрација је у августу и септембру, негде од 15. августа до краја септембра, с тим што амброзија не цвета на преко 35 степени тако да ако су баш најтоплији летњи дани онда је концетрација нешто мања“, напомиње алерголог др Жикица Јовичић.
Амброзија се уништава прскањем хемијским средствима.
„Амброзија се сузбија, ми је сузбијамо, препаратом на бази глифосата који је еколошки прихватљив и који изазива глифозу биљке која се сасуши за 12 до 14 дана“, наводи Слободан Симеуновић из Секретаријата за здравство Града Београда.
Грађани су обавезни да уклањају амброзију са својих поседа. За оне који то не раде, закон је прописао и новчане казне. Амброзер би им у томе могао значајно помоћи.
Коментари