Читај ми!

Војна академија има професора који је сврстан у два одсто најутицајнијих научника у свету

Универзитет Станфорд, после анализе више од седам милиона научника, објавио да је потпуковник Драган Памучар сврстан у два одсто најутицајнијих научника у свету. Професор др Памучар предаје пет предмета на Војној академији, а његова област је меко рачунарство и вештачка интелигенција.

Гостујући у Јутарњем програму, потпуковник Памучар каже да му није пријала пажња медија коју је привукао пошто је Универзитет Станфорд објавио да се нашао у групи најутицајнијих научника у свету.

Како је објаснио, постоје мерила научно-истраживачког рада. Једини начин да се верификују резултати нечијег рада је да њихови научни радови буду објављени у неким светским угледним часописима. Објављени радови пролазе кроз рецензије еминентних стручњака и тек после тога рад се публикује.

„Ти радови се похрањују у одређене базе из којих други научници из света читају и касније те резултате примењују у својим истраживањима кроз цитирање објављених радова. Два посто људи има највећи утицај у науци у свету, и ја сам, ето, један међу тих два посто, и једини сам са свог Универзитета који има такве резултате, а у Србији има још научника који имају сличне резултате“, напомиње гост Јутарњег програма.

Пошто је инжењер саобраћаја, потпуковник Погачар моделе меког рачунарства и вештачке интелигенције примењује у оптимизацији различитих логистичких процеса, ланаца снабдевања, управљања залихама, оптимизацији рута.

„Пошто сам ја на Универзитету одбране, већина пројеката је намењена за област система одбране. Укључен сам и у неке међународне пројекте. Ти неки резултати који су постигнути, не би могли да се постигну без међународне сарадње и великог броја сарадника“, наводи др Памучар.

Поред тога, др Памучар је развио модел који помоћу вештачке интелигенције може да помогне лекарима у раном откривању рака. Такви модели већ постоје на дијагностичким уређајима који се користе на Војномедицинској академији, а он и његов тим су побољшали неке постојеће моделе да боље секвенционирају неке елементе слике који додатно могу да помогну лекарима да идентификују малигне промене на ткивима и пропишу адекватну терапију.

„Све може да се постигне изузетно великим радом. За сваки успех је потребан велики рад, труд и наравно, подршка најближих, породице и колега који су са вама. На Војној академији стварно постоје изузетно добри услови за рад, за бављење научно-истраживачким радом. Постоје квалитетне лабораторије и постоји добра међународна сарадња, тако да може доста да се напредује и стекну квалитетна знања“, наглашава на крају гостовања у Јутарњем програму потпуковник Драган Памучар.

петак, 19. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару