Читај ми!

Прва мисија планетарне одбране у историји, Наса гађа астероид

Наса ће крајем месеца лансирати свемирску летелицу и намерно је сјурити у астероид како би видела да ли ће и колико успети да му промени путању.

"Double Asteroid Redirection Test" (Дарт) ће бити прва мисија планетарне одбране коју је Наса спровела у својој историји.

Мета је месец Диморфос дуалног астероида Дидимона, а „Дарт“ (бодља) ће се са њим сударити крећући се брзином од 24.000 километара на сат.

Ниједан од ових астероида не представља претњу по Земљу.

„Ово је проба. Не желимо да се нађемо у ситуацији да неки астероид иде према Земљи, а ми тек тада треба да тестирамо како да се одбранимо. Желимо да видимо како ће се и летелица показати и каква ће реакција астероида на судар бити“, каже Линдли Џонсон, челница планетарне одбране у Наси.

„Дарт" ће бити лансиран из калифорнијске ваздухопловне базе Ванденберг, а до астероида ће стићи крајем 2022. године.

„Ако неки астероид представља претњу по Земљу, желите да овакву технику примените годинама унапред, можда и деценијама. Треба само мало да га скренете са путање и то ће представљати огромну промену у курсу у будућности“, објашњава планетарне научница Ненси Чабот при Лабораторији за примењену физику Универзитета „Џонс Хопкинс“.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво