Читај ми!

Почиње научни скуп „Образовање: стање, перспективе и улога у развоју Србије“

„Образовање: стање, перспективе и улога у развоју Србије“, дводневни научни скуп о стању, перспективама и улози образовања у развоју Србије, биће отворен у петак, 17. септембра, у 10.30 часова,  у Свечаној сали САНУ. Овај скуп се организује у оквиру циклуса „Стратешки правци развоја Србије у 21. веку“, покренутог 2012. године како би се пружио увид и допринос кључним питањима развоја земље, попут образовања, науке, културе, привреде и друштвеног уређења.   

Скуп  „Образовање: стање, перспективе и улога у развоју Србије“ се састоји од неколико целина. 

Након поздравних речи, на почетку ће бити одржана два општа излагања о предузетим мерама у образовној политици у Србији од 2012. године, о чему ће говорити министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић („Моћ знања“) и професор Иван Ивић („Критичка анализа образовне политике и стања у образовању Србије“).

Потом ће, у блоку који следи, бити анализирани неки од најважнијих системских проблема високог школства у Србији и предложена могућа решења, како би оно у будућности било друштвено одговорније и корисније.

О академским слободама и институционалној аутономији говориће академик Владимир Бумбаширевић. Дописни члан САНУ Владица Цветковић ће излагати на тему „Зашто је високо образовање немогуће реформисати“, док ће професор Бранко Урошевић своје излагање посветити високом образовању у односу на развојне потребе Србије у доба глобалне дигиталне трансформације.

Након тога, пажња ће бити посвећена наставницима и њиховом месту и улози у развоју образовне политике у Србији. Професорка Ана Пешикан говориће на тему „Изгубљени у преводу - Наставници у Србији: субјекти или објекти промене“,  а затим следи излагање „Опасност експериментисања у образовању: дајмо иницијативу наставницима“ професора Александра Кавчића.

Академик Владимир Костић, председник САНУ, даће своје виђење једног од најважнијих питања када је реч о сврси образовања - „Формирање културне и интелектуалне елите: како образовати будуће носиоце развоја Србије“. 

У суботу, 18. септембра, прво предавање ће се тицати проблема писмености деце и младих  у Србији данас, о чему ће говорити професорка Слободанка Антић и др Јелена Стевановић, а потом следи други део скупа - дискусије. 

Након уводних излагања о проблемима уџбеника (Проф. Слободанка Антић), реформи гимназија (Раде Зејак), месту дуалног образовања  у образовном систему (Сарита Брадаш) и смислу и концепцији дигитализације у образовању (Др Милош Бајчетић), биће отворена дискусија у којој могу да се укључе сви учесници конференције. 

Овим скупом тежи се сагледавању целовитог стања образовања у Србији. Главни циљеви јесу представљање и анализа кључних података о поменутој теми, критичка анализа трендова у развоју образовања од 2012. године када је донета Стратегије развоја образовања у Србији до 2020. године, као и разматрање ових налаза у светлу могућности да образовање буде развојни ресурс Србије. 

На основу анализа и увида биће дате препоруке за  унапређивање образовања у Србији које ће бити доставњене свим релевантним државним и образовним институцијама. 

Конференција ће бити преношена онлајн, на интернет страници САНУ https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/ 

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво