Милион корисника друштвених мрежа креће на Област 51?

Деценијама теоретичари завере верују да америчка влада држи тајне информације о ванземаљцима и неидентификованим летећим објектима у такозваној Области 51, у Невади. У разрешењу ових мистерија ангажовале су се сада и друштвене мреже. Више од милион људи спремно је да упадне данас у америчку војну базу Област 51 и провери има ли ванземаљаца и свемирских бродова.

Бранко Симоновић из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, истиче да су приче о ванземаљцима, неидентификованим летећим објектима, Розвелу и заташкавању одавно постале део неофолклора: „Посебно цела уфолошка тема која се тиче Розвела као једне иконичне представе савременог фолклорног одраза. Оно што је заједнички именитељ је жеља да се верује. Та еуфорија је одраз те људске потребе која се може упоредити са религијском потребом да се некритички верује у нешто.“

Људи су склони, наводи Симоновић, искључивим ставовима без простора за трећу опцију – само Да или Не, Јесте или Није.

„То је погрешно, јер имамо разлога да уведемо и трећи, неутрални члан, а то је – не знамо шта се заиста дешава. Све те теме су прилика да се кроз вику и подизање пажње и заради“, каже Симоновић.

За време јаке олује 8. јула 1947. године, неидентификовани објекат срушио се недалеко од имања у Розвелу, у Новом Мексику, у САД.

Мајор Џеси Марсел, годинама касније, тврдио је да је америчка влада прикрила доказе да је ово била ванземаљска летелица, што је покренуло теорије завере.

Неки амерички научници заступали су становиште да је све заправо била совјетска завера за изазивање панике у САД. Један од аргумента је било то што су поред срушене летелице нађена тела необично мала за пилоте – ниједан није имао више од 150 сантиметара.

Сада, скоро 70 година након пада НЛО-а у Розвелу, Немци су снимили документарац НЛО и Трећи рајх. Они износе нову шокантну теорију – летелицу су направили нацистички научници.

Наратор у документарцу је ваздухопловни инжењер Георг Клајн, који каже да је летелица направљена 1944. године и да су је Американци запленили у Немачкој и покушали да тестирају 1947. године.

„Наука ту нема много ни да дода ни одузме. То су све аргументи на основу рекла-казала и сад је питање наше спремности да поверујемо у то“, истакао је Бранко Симоновић и додао да је, као у код других паранаучних случајева, наилазимо на низ различитих, па чак и сучељених интерпретација.

Крије ли Област 51 доказе о постојању ванземаљског живота?

Друштвене мреже позвале су заинтересоване радозналце да се данас масовно окупе, упадну у америчку војну базу Област 51 и на лицу места провере има ли ванземаљаца и свемирских бродова. 

Пријавило се више од милион људи, још је 1.200.000 заинтересованих. Мали градови у Невади припремају се за прилив толико великог броја људи, а војне власти оштро опомињу да је ваздухопловна база у Невади, која се налази на око 180 километара од Лас Вегаса, строго обезбеђена.

Стручњак за НЛО и бивши запослени у Министарству одбране у Великој Британији, Ник Поуп, одвраћа заинтересоване од таквих акција: „Мој савет свима који размишљају о нападу на Област 51 је – немојте. Прави пут је каналисање тог интересовања, ентузијазма и фрустрације, уз ангажман изабраних представника и медија, како би се подстакла промена – било да је реч о промени политике или обелодањивање више докумената који се односе на то шта влада о свему томе зна.“

„Та врста ангажованости је бесмислена. Чак и да претпоставимо да се тамо крије оно што они желе да виде, они свакако до тога неће доћи упадом и препадом. То је наивно, јалов посао, постојали тамо ванземаљци или не“, сматра Симоновић и закључује да, са друге стране, не би требало потцењивати моћ мрежа када су оне способне да за такве неке ствари окупе, то јест регрутују толико велики број људи. 

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво