Плутајуће куће у Холандији

Холанђани су увек спремни да се прилагоде новонасталим ситуацијама. У намери да одговоре на последице глобалног загревања, покренули су пројекат „Плутајуће куће”.

Будући да добар део Холандије и Данске лежи испод нивоа мора, Данци подижу насипе а Холанђани праве и плутајуће куће. Реч је о правим кућама за живот које плутају по површини воде па понекад делује као да лебде у ваздуху.

Из њих се веома једноставно може доћи до копна преко малих понтона. Неко би могао да направи паралелу с нашим сплавовима на Ади или Сави, али Холанђани су отишли много даље. Усвојили су нове технологије, користили савремене материјале, направили јединствен дизајн и посебну конструкцију, због чега су те куће двадесетак процената скупље од класичних.

Кућице понекад буду испод нивоа воде, а онда се, када пада киша, мало издигну, па је посебно занимљиво како се у зависности од нивоа воде мења видик.

Поред тога што помажу Холанђанима у суочавању са последицама глобалног загревања, плутајуће куће им омогућавају и да живе у складу са природом. Формом, обликом и бојом ти објекти не одударају од околине.

Годинама су у овој земљи ојачавали насипе, али се показало да то није довољно јер климатске промене не утичу само на ниво мора већ се мења и ниво река и канала.

Ни ове бајковите плутајуће куће не могу да реше тај проблем, али могу да буду део решења или корак даље ка некој бољој идеји. Реагујући на глобално отопљавање разним апелима, строжим законима према загађивачима, одговорним односом према енергетској ефикасности и оваквим пројектима ‒ Холанђани штите не само своју земљу већ и целу планету.

Приредила Наташа Нешковић 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво